покривКогато се ремонтира конструкцията и се постави нов покрив, възниква въпросът за изолацията на помещението под покрива. Може да има няколко сценария: ако конструкцията е твърде слаба, тя не може да бъде претоварена дори с изолация, а след това таванското помещение може да стане необитаемо. Има моменти, когато формата на покрива не ви позволява да има отгоре пълни жилищни помещения, защото височината на билото е твърде ниска за нормален живот. Достатъчно е да изолирате тавана над последния жилищен етаж, така че топлината от отопляемите помещения да не отива до таванското помещение.

При реконструкция на неизползвано таванско помещение има най-малко три начина за осигуряване на естествено осветление за помещенията под покрива – прозорци в каменни стени, монтаж на мансардни прозорци и таванско монтиране. Първата опция е подходяща само за двускатни покриви, а устройството капандура е възможно само ако системата с рафтове е в перфектно състояние и има достатъчен запас на безопасност. Капандурата натоварва сериозно покрива и в допълнение изисква разработването на отделен проект. Най-демократичният вариант е да се вгради светлина в покривната рампа. В идеалния случай, ако ширината на прозореца съответства на разстоянието между рафтовите крака и не се изисква намеса в системата. Но в противен случай има трикове, които помагат да се установи прозорец, без да се отслабва системата.

Ако разстоянието между ребрата е малко по-малко от ширината на прозореца, се изрязва един рафтов крак, вмъква се прозорец и се приковава допълнителен блок към останалите секции на рафтовия крак.

  • – Ако разстоянието между ребрата е малко по-голямо от ширината на прозореца, към крака на ребрата се приковава блок и го сгъстява.
  • – Ако разстоянието между ребрата е много по-малко от ширината на прозореца, се изрязва фрагмент от рафтовия крак, а отгоре и отдолу се фиксират хоризонтални и вертикални пръти за монтиране на рамката.
  • – Ако разстоянието между ребрата е много по-голямо от ширината на прозореца, между ребрата от едната страна също се закрепват хоризонтални парапети и вертикална пръчка.

В допълнение, местоположението на прозореца зависи от това къде се намира изолационният материал. Най-добре е, ако наклонът на прозореца е разположен на същото ниво като топлоизолацията. Начинът на прикрепване на прозореца също е важен. Повечето модели са предназначени за монтаж към щайгата, имат монтажни ъгли отгоре и отдолу на кутията. Има модели, прикрепени към ребрата, в този случай ъглите са разположени отстрани на кутията.

Универсалните прозорци стават все по-широко разпространени, те имат широки монтажни елементи, които позволяват конструкцията да се поддържа върху щайгата и върху ребрата. Въз основа на това разнообразие е необходимо да се консултирате със специалист относно метода на монтаж, който да изберете в зависимост от безопасността и носещата способност на различните елементи на ремонтирания покрив.