izolacia na pokrivЕдна от трудностите при ремонта на покрив е, колкото и да е странно, спешната нужда от него. По принцип можете да изчакате да поправите вратата или дори прозореца, но покривът – ако има повреда в него – трябва да бъде поправен незабавно.

Някои видове покриви се ремонтират бързо и евтино, докато други трябва да се изпипат, тъй като изискват време и пари. Някои могат да бъдат поправени самостоятелно, но за  други, се изисква компетенцията и професионализма на майсторите на покриви. Какви покриви има и какви са особеностите при техния ремонт?

Много видове покриви могат да бъдат заменени по време на основен ремонт: Например, ако шиферът, използван по-рано, е станал неизползваем, той може успешно да бъде заменен с ондулин или профилиран лист. Дървената покривна система също може да бъде променена, а понякога дори и е необходимо. За някои видове покриви (например, покрити с керемиди), непрекъснатата дървена скара е по-подходяща за нареждане.

Ремонт на различни видове покриви

Покривите на жилищните сгради може изобщо да нямат склонове, да са едноскатни, двускатни и многоскатни. Отделно има покриви със сложни форми, чийто ремонт е най-сложен и скъп.

Освен демонтирането на старата настилка, основен ремонт на покрива на жилищна сграда включва отстраняване на старата замазка и изливане на нова. За такива покриви се използват течни (насипни) или ролкови (меки) видове покрития. За да се избегнат течове, е необходимо да се работи с особена грижа на места, където вертикалните стени се прилепват, както и изводите на тръбите, антените и т.н. В тези области покритието се полага на два слоя, а когато се използва насипно, то допълнително се подсилва.

Основен ремонт на покрива на частна жилищна сграда

При ремонта на покрива на жилищна сграда е необходимо да се проверят таванското помещение, етажите, електрическите проводници и изолационните слоеве. Именно от това си струва да започнете да правите най-точните предварителни оценки за ремонти.

Качеството на работата на дървената покривна система е много важна. Ако го направите не достатъчно силен и изберете тежък покривен материал (пясъчно-циментова керемида или покрив от шисти), тогава цялата структура може да се срути.

Извършете ремонт сами или се консултирайте със специалист?

Със собствените си ръце можете да премахнете малки дефекти и течове, замествайки отделни елементи на покрива, които са станали неизползваеми. Самостоятелното поправяне на покрива е опасно да спестите, което в резултат може да доведе до още по-големи разходи. Ето защо, ясно преценете степента на щетите и целия „мащаб“ на задачите, които са изправени пред вас.