Покривът е твоят щит. Той създава уют къщата по всяко време, поддържа топлина и ви осигурява комфорт. А за да може покривът да продължи да изпълнява тези функции, той се нуждае от грижи, защото дори малка пукнатина в покрива може да доведе до огромни проблеми. За да избегнете това, ще ви дадем няколко съвета за откриване и отстраняване на проблеми с покрива.

  1. И най – добрите собственици, не проверяват покрива всеки месец или дори година. Следователно най-малкото пропускане на вода остава невидимо за сериозните проблеми, изискващи мащабни ремонти. Водата навлиза по изолацията, след това по дървената конструкция. Ако към всичко това се добави и студеното, ребрата не могат да издържат и ще се спукат и тогава ви очаква основен ремонт.

Затова е необходимо да организирате проверка на покрива си поне веднъж месечно или след силен дъжд. Течът може да бъде открит чрез петна по изолацията, върху суровата дървесина.

  1. При проверка на покрива, съветваме да обърнете специално внимание на кръстовищата и фугите около печката, вентилатора и други тръби, капандурите. Често на тези места покривните елементи не са монтирани правилно и течовете са неизбежни. Основното е, че след като откриете течове, не отлагайте ремонта.

През зимата врагът на вашия покрив е ледът. Топящ се сняг, плъзгайки се по рампата, отново се събира и замръзва, образувайки лед. Може да се откъсне в обратна посока, да се запуши под покрива и да се разтопи, напоявайки покривната конструкция. Отлична превенция на леда – това е почистване на снега от покрива и борба с ледени буци.

  1. Нарушаването на целостта на покрива може да бъде не само от леда. Например, повреда върху битумна плочка води до бързото й износване, ондулинът не понася градушка, металната плочка може да ръждясва, ако е неправилно нарязана и монтирана и т.н. Всичко това се поддава на лесен ремонт на началния етап с навременно откриване. Проверете сухите покриви през дневните часове.

Гъвкавите и композитни керемиди са любимо покритие за мъх и лишеи. Те увреждат покрива, правейки го разхлабен. Отървете се от тях възможно най-скоро! Това е малък проблем с много големи последици.

Материалът става причина за спешни ремонти по-често от неправилен монтаж. Производителят умишлено надценява характеристиките на продукта, обещавайки устойчивост на износване от 10, 15 или дори 20 години, но на практика максималното време за работа на такива материали е 7 години. Обърнете внимание на избора на материал, спестете печелившо.

Вашият дом е вашият замък. Отнасяйте се с него внимателно и той ще бъде в безопасност дълги години.