Гъвкавите керемиди, наричани още битумни керемиди или меки керемиди, са едно от най-популярните скатни покривни покрития в частното жилищно строителство.

Заслужава да се отбележи, че битумните керемиди изискват наклон на покрива от 11 градуса. Поради структурата, а именно мекотата на материала, гъвкавите керемиди се полагат върху непрекъсната щайга, върху която трябва да се монтира килимът за облицовка.

Основата на материала е фибростъкло, импрегнирано с битум и покрито с каменен гранулат.

Производителите на такива керемиди се различават помежду си в детайлите: някои използват един вид битум, други използват различен, обработката на камък също е различна, има разлика в производствените процеси. Но независимо от марката, керемидите имат 3 основни параметъра, които ги правят изборът на собствениците на жилища.

3 предимства на меките плочки.

  1. Разнообразие от дизайни.

Гъвкавите керемиди могат да бъдат с различни форми и нюанси: от ромб и шестоъгълници до люспеста форма и асиметрична визия, обикновени от всякакъв цвят до смесени нюанси в един вид плочки.

Всичко това ви позволява да създадете естетически атрактивен покрив, което означава да направите целия външен вид на къщата оригинален и красив. Гъвкавите плочки са идеални за класически стил и се вписват в модерния дизайн.

  1. Безшумни.

Това е второто качество, за което се оценяват гъвкавите плочки. Материалът е абсолютно безшумен, което е особено важно за мансардни покриви. Под такъв покрив не се чува досадният шум от биещи дъждовни капки, както например под метален покрив. Най-често битумните керемиди се монтират на вили, където жилищното пространство е под покрива и комфортната атмосфера е много важна.

  1. Нулеви отпадъци.

Гъвкавите плочки имат почти нулеви отпадъци поради техния размер. Това покритие е идеално за сложни покриви, където има много склонове с различни форми. Ниските отпадъци означава липса на надплащане за материал, който трябва да се изхвърли, какъвто е случаят с металните плочки, например. Дори и за куполни покриви, поради своята еластичност, гъвкавите керемиди са отлични.

Разбира се, гъвкавите плочки имат редица други отлични качества: това е абсолютна херметичност и нулев вятър (по време на ураганни ветрове, рискът от отлепване на голям покривен слой, както при листовите материали, е минимален) и издръжливост (производителите заявяват експлоатационен живот от около 50 години). Но тези характеристики имат конвенция: важно е материалът да се произвежда от надеждна компания – обърнете внимание на гаранцията, сертификатите и опита на доставчика и да се монтира според технологията (свържете се с професионални покривни майстори). Но 3 плюса, които бяха споменати подробно, са неразделните качества на всяка гъвкава плочка.

Ако давате приоритет на издръжлив материал за мансарден покрив със сложна форма и искате да създадете оригинален дизайн, тогава изберете гъвкава керемида.