За да бъде външният вид на къщата хармоничен, трябва да се внимава материалите на покрива и фасадата да се комбинират помежду си. Какви фактори трябва да се вземат предвид?

Обща концепция

Още преди да започне проектирането, струва си да решите как виждате бъдещата си къща. Трябва ли да се съобразите с околния пейзаж, подчертавайки красотата на природата, или сградата ще има личен стил?

Къща с фасада в бежов цвят и естествени керемиди

Възможни опции от различни ценови категории:

  • Пластмасов сайдинг в пясъчен цвят и покрив от теракотени шиндли.
  • Облицовъчни панели имитиращи зидария и минерални плочи в цвят естествен камък.
  • Дървена къща и дървени керемиди на покрива.
  • Бежова мазилка на фасадата и керамични плочки в светли нюанси.

Желателно е фасадата да се украси с един вид материал. Вариантите с облицовка на долната част на стената с контрастни панели трябва да се използват с повишено внимание. Не забравяйте за „златното правило“ на дизайна, което ограничава цветовата гама на всеки обект до три цвята или нюанси.

Къща със сини плочки

Възможни опции:

  • Снежнобяла мазилка и черни лъскави керамични плочки;
  • Тъмна тухла със светла фугираща смес и светло сив покрив;
  • Наситено жълти стени и ярко червени метални плочки.

В този случай могат да се използват два материала за фасадна облицовка – например долната част на стените да се облицова с каменни плоскости, а горната да се остави измазана. Само не забравяйте правилото за трите цвята!

Циментово-пясъчни керемиди на къща с южно изложение

В горещите страни покривът с тъмен наситен цвят се нагрява повече на слънце и поради това може да бъде неприветливо вътре в сградата. В този случай е по-добре да предпочитате светли студени нюанси. Устойчивостта на избледняване също говори в тяхна полза, тъмните цветове губят своята декоративност по-бързо. А в северните страни, където по-голямата част от годината е облачно или студено време, ярките цветове ще бъдат оправдани. Много ярки, повдигащи настроението цветове.

Околен свят

Ако къщата се намира във вилно селище, построено в същия стил, тогава би било по-разумно да поддържате този стил по време на строителството или ремонта. Снежнобялата „високотехнологична“ къща ще изглежда доста странно, заобиколена от класически имения, както и обратното.

Стил и пропорции

Колкото по-сложен и причудлив е вашият дом, толкова по-сдържана трябва да бъде цветовата схема. Спокойните естествени нюанси ще бъдат идеалният фон за всякакви еркери, балкони с решетки от ковано желязо и други архитектурни „излишъци“.

С помощта на цвета можете също да промените възприятието за размера на къщата. Ако просторна едноетажна сграда заема по-голямата част от земята и изглежда нехармонично, тогава като боядисате стените и покрива в тъмен цвят, можете визуално да я намалите. И е лесно да направите малка и висока къща на огромен парцел по-голяма и по-забележима, като изберете светли или ярки цветове за нейната фасада и покрив.