хидроизолация на покривХидроизолацията включва нанасяне на водоотблъскващ материал върху повърхността, която ще се ремонтира.

Хидроизолационните съставки са проникващи и покриващи. Проникващите мастики се продават в прахообразна форма. Те включват кварцов пясък, цимент и химически активни примеси. Сместа се разрежда във вода и се нанася с четка или валяк върху повърхността.

Мастиците за покритие са направени на базата на битум. За да извършите висококачествена хидроизолация на балкона, е необходимо внимателно да подготвите повърхностите, които ще бъдат третирани. Ако е необходима хидроизолация на пода, тогава първо трябва да се направи изравняваща замазка.

За да направите това, подовата облицовка се демонтира, пукнатините се разширяват, почистват се от ръжда и се третират със защитни средства. След това прахът внимателно се помита и замазката се излива.

Таванът също се почиства от довършителните материали и праха, след което се навлажнява с пистолет за пръскане или валяк. За нанасяне на материала се използва пулверизатор или синтетична четка. Когато използвате четка, първият слой от състава се нанася по протежение на плочата и се оставя да стегне за 2-3 часа.

След това отново се извършва овлажняване и се нанася втори слой, но вече перпендикулярен на първия. През следващите 2-3 дни таванът трябва да се поддържа влажен.

Хидроизолация на балкона с ролкови материали

Малко вероятно е да се отстраните течовете сами с ролкови материали, тъй като ремонтът трябва да се извърши от външната страна на козирката и това ще изисква определени умения и специално оборудване.

Този метод на хидроизолация включва полагане на валцувани материали върху повърхността на козирката, които се залепват чрез нагряване с горелка или лепило. В продажба има и материали на лепилна основа, например пенофол.

Има двустранно метализирано покритие, благодарение на което материалът не предпазва текущата козирка само от вода, но и осигурява висококачествена пароизолация. Сред материалите, залепени чрез нагряване, най-често се използват хидроизол, филизол и хидростеклоизол.

Монтиране на навес над балкона

Много често има сгради, които нямат навес над балкона на последния етаж, което го прави напълно незащитен от валежи, не само собствениците на балкона, но и съседите отдолу страдат от това. В този случай монтирането на козирка е предпоставка за поддържане на нормалното техническо състояние на конструкцията.

В повечето случаи, за да се гарантира устойчивост на конструкцията, рамката на козирката е изработена от метал.

Като покривен материал използвайте:

  • ондулин;
  • поликарбонат;
  • метални плочки;
  • велпапе;
  • гофрирани листове.

Изборът на материал зависи от личните предпочитания и характеристиките на външния вид. За да не се налага често да ремонтирате козирката, материалът трябва да има достатъчна здравина и дълъг експлоатационен живот.