хидроизолация на покривТова са един от малкото материали, които могат да се използват за покриване на плосък покрив. Това е валцуван материал, изработен от полимерни битумни компоненти на базата на мрежа. Това е отличен хидроизолационен материал, който се използва за покриване на жилищни сгради, промишлени сгради, складове, хангари, търговски центрове.

Както всеки покривен материал, завареният ролков покрив има свои собствени характеристики, които влияят върху технологията на полагане и работа. Монтажът на този покрив трябва да се извърши безпроблемно в съответствие с всички инструкции и препоръки, които ще разгледаме в тази статия.

Инструкции за монтаж

Преди да започнете полагането на заварения материал, повърхността, която ще защитите, трябва първо да бъде изравнена и почистена. Старият покрив трябва да бъде премахнат или ремонтиран.

В случай на полагане на материала върху старото покритие е необходимо да се третира с грундиращ разтвор. Отличителна черта на това решение е неговият нисък вискозитет и поради това грундът прониква дълбоко в порите на повърхността, свързвайки праховите частици в тях. Тази операция се извършва, за да се осигури максимална адхезия на нанесения материал към основата.

След като грундът изсъхне, можете да започнете да полагате материала. За да направите това, ще ви трябва газова горелка, режещ нож и мистрия, за да осигурите запечатването на шевовете. Ако мястото на работа налага повишени изисквания за пожарна безопасност, тогава вместо газова горелка може да се използва въздушна сушилня.

Правила за полагане

Когато подготвяте материала за полагане, не отстранявайте защитното полимерно фолио от повърхността му. Защитният филм ще изгори напълно, когато битумният слой на материала се нагрее с газова горелка. При наличие на защитен филм не е необходимо нанесеният материал да се полага върху горещ битум или върху студен мастик. В тази ситуация филмът може просто да не бъде отстранен изобщо или да бъде частично отстранен, което от своя страна ще доведе до недостатъчно ниво на адхезия на материала и защитената основа.

Преди да поставите материала, е необходимо да го развиете и да го пробвате. Ако трябва да коригирате размерите, използвайте покривен нож. След поставяне навийте материала обратно на руло.

Материалът се полага директно върху основата, както следва. Постепенно загрейте долния слой материал с газова горелка или сешоар и в същото време загрейте повърхността на основата. Постепенно развивайте рулото и плътно притиснете материала към основата.

Материалът се застъпва. Размерите на страничните припокривания трябва да бъдат 7-10 сантиметра, а краят – 10-15 сантиметра. При едрозърнеста минерална посипка е предвиден специален ръб с ширина 7-10 сантиметра.

След като приключите с полагането на материала, загрейте отново образувалите се при полагането фуги и се уверете, че са плътни.

Не забравяйте, че прегряването на депозирания материал може да се влоши. За да премахнете този неприятен момент, използвайте специални дюзи, които ви позволяват да промените мощността на горелката.