ремонтиран покривСграда без покрив е просто ограда. Без топъл и надежден покрив е невъзможно да си представим модерна структура – поне административна, или частна. Покривът ще осигури комфорт, тишина и приятен микроклимат в помещенията. С правилния подход към въпроса за покрива можете да изберете дизайна, материала и да подчертаете характеристиките на сградата. Покривът е не само обект на строителство, той е и елемент на културното наследство и много истории.

Един от най-ярките примери е използването на покрива като знак за богатство. Да, покривните материали се използват и днес като доказателство за богатство и просперитет. Например в древни времена заможни и уважавани благородници покривали домовете си с медни листове.

В момента използването на скъпи материали за покрив се счита за неразумно, но в древността, според легендата, жителите на Месопотамия украсявали своите дворци и храмове със златен покрив.

Керемидите са популярен материал за покриви, но не е наследство на нашето време. Все още са открити археологически образци на керемиди. Възрастта им е не по-малка от 1000 години. Най-старите образци са от дърво, по-младите са от глина. Формата им беше както права, така и вълнообразна. Днес находките се използват за вдъхновяване и създаване на материали за керемиди: метални керемиди, гъвкави, керамични и циментопясъчни.

Русия не е единствената страна, в която има исторически обекти с не по-малко исторически покриви. Например в Германия можете лесно да намерите сгради с покриви от шисти. Има много, но биха могли да бъдат и повече. Факт е, че крепежните елементи не издържат на такъв експлоатационен живот като шисти.

  • Понастоящем в Германия са предпочитани само глинени керемиди. Това също е един вид факт.
  • На скандинавския полуостров можете да намерите дернови покриви. Те са топли, необичайни и екологични.
  • Има покриви, които зависят от времето, както никой друг. Например в Аляска има сграда с леден покрив. Не се топи през годината и издържа на огромни товари.

И ето още един интересен факт! Гъвкавите, битумни или меки плочки са заслугата на САЩ. В Америка материалът е разработен, придобива признание и разпространение в цяла Европа и света.

За някои народи покривът е бил част от традиционните обичаи и ритуали. Например в Индия се смяташе, че ако хвърлиш бебе на покрива, то ще израсне здраво. За щастие, бебето беше хванато с чаршафи отдолу. Това се правеше изключително с момчетата.

И последният факт за покрива от Книгата на рекордите на Гинес. Най-големият покрив в света принадлежи на тематичния парк Ferrari в Обединените арабски емирства. Покривът и фасадата заемат  231 000 квадрата метал.