zelen pokrivТакива покриви често се използват при строителството на промишлени и граждански сгради, жилищни сгради, гаражи и помощни помещения. Носещата конструкция на покрива представлява подова плоча, направена от стоманобетон или велпапе.

Изолацията, изработена от базалтова вата, е закрепена с дюбели към основата на покрива. Можете също така да залепите изолацията към основата на покрива. Важен показател, който характеризира материала на изолацията, е якостта на натиск, тъй като деформацията на изолацията може да доведе до нарушаване на хидроизолацията. Също така изолацията изпълнява функцията на основата на покрива, така че материалът трябва да има висока плътност и здравина.

Има 2 варианта за изграждане на мек покрив с изолация: Еднослоен и двуслоен.

Еднослойният често се използва по време на ремонтни работи. Изолацията при изграждането на мек покрив използва същата плътност.

Най-често срещаният тип мек покрив е двуслоен, който се състои от долния и горния топлоизолационен слой.

Основният от тях е долният слой, който трябва да е с дебелина 70-170 мм и да не е с висока якост. Най-горният слой материал за топлоизолация разпределя механични товари по целия покрив. Горният материал трябва да е по-тънък, около 30-50 мм, но по-траен и плътен от долния слой. Правилното разпределение на плътността и функциите на долния и горния слой топлоизолация значително намалява теглото на покрива като цяло.

Устройство на покрив с фронтон

Този покрив е най-често срещаният в жилищното строителство, главно в нискоетажните сгради. Покривът на фронтон изглежда като 2 наклонени равнини, които се свързват с върха, а долната им част лежи върху стените.

 В краищата на фронтонния покрив има фронтони, изработени от стенен материал или украсени с художествен вид.

Предимството на двускатния покрив е лекотата на изпълнение и освен това е по-малко податлива на течове. Дизайнът на фронтон покрива включва пароизолационен слой, изолация, хидроизолация и покривен материал. Преди да започнете изграждането на покрива, трябва да направите проект, в който са посочени наклонът, рафтовата система и всички материали за изграждането на покрива. За рафтерните системи използвайте плоскост с размери 150х50мм.

Монтажът на рафтовата система започва с производството на две конструкции от триъгълници, които са сглобени на земята. Устройството на ребрата се продължава с монтажа на обикновени ребра, които се съединяват. Стълбът на ребрата е избран така, че да се поставя топлоизолация между тях. Монтажът на двускатен покрив продължава с решетка. За него обикновено се използват пръти с напречно сечение 50х50 мм или дъска с дебелина най-малко 2-2,5 см. Обшивката се извършва в зависимост от избрания покрив, масивен или с пролуки. След като монтирате ребрата, можете да направите пароизолация и да поставите изолационните плоскости в междуребровото пространство и след това да поставите хидроизолацията.

Външният естетически вид на къщата ви се създава не само от прозорци и елементи на изкуството, но и от покривния материал, който изглежда завършва облика на вашата къща и изглежда особено необичаен и интересен при къщи с напречен покрив.

Покривни материали

Покривните материали и системи са инженерни системи и довършителни покривни материали. Плоските покриви на жилищни и промишлени сгради, като правило, са покрити с валцуван мек покрив. През годините валцувани материали, мембрани и хидроизолационни мастики са се доказали в употреба. Със своята чупливост те не се влошават в продължение на много години, в допълнение, те са евтини в цената и не са сложни по време на инсталирането и експлоатацията.

Скатните покриви на къщите са по-сложни в строителството, отколкото плоските покриви. Монтирането на покриви с два или повече наклона започва с проектирането и изчисляването на рафтовата система. Покривният материал представлява слоеве от изолация, пароизолация и защита от вятър.