uplatnqvane-za-kominПокривът е изграден с цел да се предпази къщата от валежи, но няма да може да изпълнява тази функция, ако не бъдат премахнати и най-малките пролуки между покривния материал и съседните елементи.

Мястото, където се намира комина, се нуждае от по-задълбочено запечатване. Тъй като размерът на отвора в склона е 2-5 сантиметра по-голям от диаметъра на димоотводния канал, между тях се образува празнина, през която водата прониква. За да се предотвратят течове се използват битуми, циментова замазка и уплътнители, но ефективността на тези материали с времето намалява. За да се реши проблема с изолацията на фугата между тръбата и покрива веднъж завинаги, опитните майстори на покривни препоръчват да се монтира еластично приспособление – Master Flash.

Това е стъпаловидна пирамида върху правоъгълна основа, изработена от силикон или каучук. Всяка от стъпките има съответен диаметър, така че се използва за хидроизолация на тръби с всякакъв диаметър. Проходът се поставя през главата, премества се в основата на изхода на комина към покрива и се фиксира към повърхността на рампата с помощта на самонарезни винтове. Производителите предлагат модели от два различни материала:

Изработена от гума – изработен от етилен-пропиленов каучук, принадлежащ към класа синтетични еластомери, притежава висока еластичност, гъвкавост и висока степен на защита срещу влага. Те се използват за комин, температурата на газовете в който не е по-висока от 100-120 градуса, тъй като този материал се топи и изгаря. Каучукът има пореста структура, има ниска устойчивост на химични съединения, които включват мазнини и минерални масла.

Изработен от силикон – използва се за комини, чиято работна температура надвишава 120-130 градуса. Понася добре загряване до 220-240 градуса. Поради това те се използват за изолиране на канала за изпускане на дим на устройства, работещи на твърди горива. Силиконовите продукти не понасят излагане на пряка слънчева светлина, така че те се използват по-малко. Този тип изолиращо устройство при преминаване не гори.

Ползи

Еластичните продукти за запечатване на комина през покрива са спечелили доверието на майсторите и са станали по-популярни от традиционните методи, поради следните качества:

Стягане. Той надеждно защитава между комина и покривните материали от проникване на влага, предотвратявайки възможността от течове.

Еластичност. Поради своята гъвкавост, гумените прониквания плътно изолират комина и прилягат плътно дори към профилираните покривни материали. Тези устройства са подходящи за покриви с всякаква форма и наклон.

Универсалност. Подходящ е за покриви, покрити с велпапе, метал, покривен материал, шисти и битумни керемиди.

Лесен за монтаж. Монтажът сам се извършва само за 10-15 минути, тази работа е по силите на дори неопитен майстор.

Дълготрайност. Поради устойчивостта си на температурни крайности, химическа атака, влага, проникване на каучук имат дълъг експлоатационен живот и не се нуждаят от честа подмяна.

Сила. Продуктите, изработени от висококачествен каучук, имат здрава структура, устойчива на механични повреди.

Устойчив на високи температури. Максималната допустима температура, при която можете да използвате силикон за изолация на комина, е 220-240 градуса. Такава термична стабилност позволява използването на различни отоплителни устройства на всякакъв вид гориво.