pokriv-trastikaТръстиката е не само добре познато блатно растение, но и необичайно здрав и издръжлив покривен материал с широки дизайнерски възможности. Напоследък дори сред европейските знаменитости стана популярно покриването на покривите на вили и имения с тръстика, тъй като никой друг материал не е в състояние да даде на къщата такава уникална естествена естетика и стил.

Например в Холандия (родината на тръстиковите покриви) повече от половината покриви на частните сгради са покрити с тръстика. Освен това там държавата отпуска сериозни субсидии в подкрепа на такова „естествено“ строителство. И този факт значително стимулира търсенето на екологично чисти и рентабилни материали.

За Украйна покривните тръстики също престават да бъдат екзотични. В стремеж към естественост припомняме, че новото е добре забравено старо и отново се обръщаме към историята, която убедително демонстрира, че именно славянските народи перфектно са овладели изкуството на тръстиковия покрив преди няколко века.

Въпреки това, днешните сгради имат малка прилика със скромните древни колиби и са пример за изискана, оригинална архитектура. Истинските майстори на ръчно покриване, по желание на клиента, могат да превърнат покритието в рядко произведение на изкуството, украсявайки го с необичайни рисунки и други. Такова покритие може да се превърне в гордост на собствениците и завистта на съседите му. Подобно на жив организъм, тръстиковият покрив диша и създава перфектна вентилация в стаята, оставяйки хладно през лятото и поддържа топло през зимата. Не изисква полагане на допълнителни топлоизолационни и звукоизолиращи слоеве в покривния слой – при всеки дъжд или градушка под него е тихо и спокойно. Това е такъв покрив, както показва практиката, че е най-устойчив на урагани и остава върху сградата дори след торнадо, докато повечето традиционни покрития са разрушени.

Тръстиката расте в блатата, а повишената влажност е неговото естествено местообитание. Следователно покривът е надеждно защитен от самата природа от намокряне, подуване, влажност и други атмосферни проблеми. При обилен дъжд влагата може да проникне дълбоко в тръстиковия покрив с не повече от 2-3 см, дори при дълготрайни дъждове, след прекратяване на валежите покритието изсъхва само за няколко часа.

Такъв естествен покрив издържа 50-80 години. не изисква периодично оцветяване, затопляне, почистване или ремонт. Тъкането на тръстика обаче изисква не само специални умения, но и професионално оборудване. Бъдете сигурни, според специалистите, трябва да се погрижите за пожарната обработка на покритието. Извършва се с помощта на специални огнеупорни средства (огнезащитни средства) както на вносно, така и на местно производство. Но трябва да помним, че противопожарната обработка не превръща тръстиката в бетон: материалът може да се запали в случай на умишлен палеж, контакт с горящ бензин и др. Пожарната защита предотвратява покрива от пожар от огън, кибрит, пещ и т.н. Тръстиковите покриви могат да се полагат почти по всяко време на годината, когато няма валежи, със бързина на полагане от 8-10 м на ден.