метални-керемидиВъпреки древната история и традиция, трискатният покрив за частна къща изглежда модерен и стилен, така че архитектите го използват в най-амбициозните дизайнерски проекти. Прилагайки знанията на древните архитекти и съвременните, функционални материали за строителство, точно изчисление, те постигат зашеметяващ външен вид, оригинален и уникален.

Характеристики на дизайна

Изграждането на трискатен покрив е малко по-сложно. Основната трудност е в това, че в един момент са свързани три елемента. Да го направите правилно със собствените си ръце е деликатна работа, която може да бъде извършена само от професионалисти, които могат да извършат точни изчисления. Покривът се състои от следните елементи:

Наклон на покрива. Единият от тях, челен, има формата на равностранен триъгълник, другите два – трапец. Ъгълът на наклон образува рамката, която се състои от обикновени и наклонени греди, шпори и спомагателни поддържащи елементи на покрива на фронтон. За да се определи ъгълът на наклон на склоновете, те изчисляват или използват препоръките на производителя на покривния материал.

Укрепителение. Гладки, здрави дъски, монтирани с тънко ребро за по-голяма твърдост, от едната страна, а от другата върху билото. В устройството на покрива се използват три вида греди: Обикновени, външни и диагонални. Диагоналните, обикновените и външните поддържат трапецовидния  скат. Диагоналните, наричани още наклонени, носят повишено натоварване, така че за производството им използвайте дъски с напречно сечение, което е два пъти повече от обикновените ребра.

Решетка. Дъските, фиксирани перпендикулярно на ребрата в редици, са опора за основа на покривния материал. За монтажа на решетката се използват непрекъснати дъски или листове от влагоустойчив шперплат, положени непрекъснато. Решетката се използва за метални керемиди, велпапе и непрекъснато за валцувани материали и меки покриви.

Носеща греда, използвана като основа за закрепване на укрепването. Той разпределя тежестта на покривната конструкция по протежение на носещите прегради и я пренасочва към основата на къщата.

Съединението на гредите, най-високата точка на покрива, неговият връх.

Пресичане на рампи, те образуват долини, улуци.

Надвеси. Изпъкналите части на покрива, оформени от греди- те защитават стените на къщата от влага и вятър. За да могат те ефективно да изпълняват възложените им задачи, дължината им трябва да бъде 40-50 см или повече. На местоположението разграничете корнизите и надвесите на фронтона.

Улуци. Един от елементите на покривната дренажна система, той осигурява оттичане на водата от покрива.

Покривът, състоящ се от 3 склона, е труден за проектиране, трудоемък в строителството, така че начинаещ строител не може да го направи със собствените си ръце, ако с помощта на висококвалифициран майстор на покрива, който ще поеме проекта и изчислението.