хидроизолация на покривСъвременното строителство променя стандартите и атрибутите на качествен покрив. Ако наскоро затоплянето не беше основният критерий за покрива, то днес всичко се промени. Все по-често майсторите на покриви монтират изолирани покриви. Изолацията на покрива осигурява комфортна топлина вътре в сградата, спомага за намаляване на разходите за отопление.

Правилно монтираната покривна система ще се превърне в надежден щит за сградата. Тя ще предпази къщата от дъждове, ще запази топлината вътре, няма да пропусне външен шум.

Предимствата на тази система се крие в наслояването, тъй като съдържа елементи, които изпълняват различни функции. При подреждането на рамката е необходимо да се спазва технологията на монтаж и да се поставят слоевете в строг ред.

Изолация и хидроизолация на покрива.

Традиционният дизайн е създаден от четири слоя:

 • Външно покритие;
 • Хидроизолационен слой;
 • Паробариера;
 • Топлоизолационен материал;

Покривен слой под метална плоча

Има два основни типа – „топло“ и „студено“. Отличават се с наличието на топлоизолационен слой. Основното правило за монтаж – масата не трябва да бъде по-голяма от носещата конструкция на ребрата.

„Топлата“ версия на покривната система включва:

 • Покривно покритие с метална плочка. То предпазва сградата от дъжд, снежна маса, температурни разлики, студ.
 • Вибрационна изолация. Тези елементи минимизират вибрациите от металното покритие и предпазват от шума на дъжда;
 • Каси от дървена рамка Върху него се монтира метална плочка, след което върху нея се издига празнина за вентилация;
 • Хидроизолация. Защитава рамката и изолацията от отрицателните ефекти на влагата;
 • Топлоизолационен слой. Това е надеждна и необходима защита срещу загуба на топлина в сградите;
 • Паробариера. Необходимо е да се отстрани парата и кондензатът от повърхността;

Вътрешна облицовка.

„Студеният“ пай е подходящ за подреждане на покрива на стопански сгради и промишлени сгради. В това изпълнение дизайнът на покривната система ще бъде опростен, той се състои:

 • Метална плочка;
 • Дървена конструкция;
 • Хидроизолационна мембрана;

Стропилна система.

Вариантът „студ“ е много по-лесен и много по-евтин от оборудването на „топъл“ покрив. Изолираният покрив не дава суха защита на дървените конструктивни елементи. За да се защитят гредите, те трябва да бъдат третирани със защитен състав, така че влагата да не прониква в дървесината.

Монтирането на носещите греди не се различава от технологията с „топла“ изолация. Повърхността на ребрата се подрязва, след това се изравнява с ръчна равнина, след това се залепва върху ребрата и се приковават опорните релси. Пароизолационният материал се слага върху него. Платното трябва да бъде равномерно опънато и изравнено, фиксирано е със стелажи с контрарешетка.

Последният етап от монтажа е полагането на хоризонтални напречни греди. След това фиксирайте покривния материал. Дъските се фиксират с телбод.

Майсторите на покриви съветват да се използва вибрационен изолационен материал, когато монтират метални плочки. Той ще сведе до минимум звуците от дъжд и вибрации на металното покритие, ще ви предпази от неприятен шум.

Метална керемида за външно подреждане на „топли“ и „студени“ покриви

Металната плочка като външно покритие прави покрива естетичен и практичен. Такъв покрив има много предимства. Ако материалът е положен според технологията, тогава покривът ще издържи повече от десетина години, без да се изисква ремонт.

За изолация на покрива се избират нагреватели, изработени от минерална вата на базата на базалт, стъклена вата и експандиран полистирол. Предпочита се негоримата топлоизолация – минерална и стъклена вата.

Заключение

Когато се изгражда жилищна сграда, не трябва да се пести от подреждането на покрива. Металният покрив изисква материални разходи и време, но е по-добре да не се прескача последователността на слоевете, да не се заменят материали с евтини, и с ниско качество. Последиците от такива спестявания могат да доведат до пълна подмяна на покрива в бъдеще.
Ако планирате да живеете за постоянно в сградата, тогава е по-добре да изберете „топла“ версия на покрива. Ако сградата е необходима за временна или сезонна експлоатация, тогава е подходяща „студена“ версия.