metalen-pokrivВ процеса на изграждане на сграда могат да бъдат приложени различни варианти на висококачествени, модерни, покривни конструкции. Сравнително несложен сред тях е именно студеният покрив. Той е най-подходящ в случаите, когато общото таванско пространство по някаква причина не се използва като жилищно пространство.

Този покрив се характеризира с простота, има елементи като висококачествена хидроизолация и носещи елементи. Има някои характеристики при монтажа. Те се състоят в това, че е наложително да се осигури висококачествена вентилационна междина, предназначена за отстраняване на натрупания кондензат.

Това е необходимо, за да могат носещите елементи, както и самият покрив, да бъдат ефективно защитени от неблагоприятното въздействие на влагата.

Самият монтаж на такъв покрив не се характеризира с трудности. Най-важното нещо, което трябва да се направи, е правилно да се фиксират всички профилни листове, изработени от метал.

Това трябва да се направи, така че при валежи да не може да прониква през многобройните фуги под повърхността. Преди да се започне строителния процес, си струва да се направят някои важни стъпки като:

  • Направете всички необходими изчисления;
  • Наложително е да се изчислят параметрите на ъгъла на наклон на покривната конструкция;
  • Важно е да се определи стъпката на летвата;
  • Също така е необходимо да се вземе решение за метода на закрепване на листовете от покривен материал.

Спазването на тези правила ще позволи на строителния процес да се извърши бързо и ефективно.

Основните характеристики на конструкцията на студения покрив

Най важното е да се осигури ефективна вентилационна междина, която да отстрани кондензата от помещението, разположено под покрива. Това е необходимо, така че стоманения лист да не е подложен на корозивни разрушителни процеси.

Устройството на този покрив е монтажа на рафтовата система, върху нея е монтирана мембрана или висококачествен филм. След това се фиксират контра летви, както и металната плочка.

Основните характеристики на този вид покрив включват пълното отсъствие на топлоизолационен слой, има и специални вентилационни отвори, разположени под билото и на всички склонове без изключение. Тези устройства се използват за ефективно отвеждане на водата.

Самият процес на монтаж се състои от:

  1. Ако планирате да имате изолиран покрив, ще трябва компетентно да подходите към висококачествена защитна мембрана, за да го предпазите от излишната влага. За таванско помещение е подходяща специална висококачествена хидроизолация, която може да изглежда като обикновена мембрана, която е изработена от PVC.
  2. Ако в бъдеще не е необходимо да използвате помещението, можете да използвате специална микро-перфорирана хидроизолация. Необходима е за тази конструкция – студен покрив. Този материал не позволява да се полагат други топлоизолации в непосредствена близост, при всяка допълнителна изолация ще е необходимо да се изразходват материални ресурси за закупуване на нов материал.
  3. Важно! Ако тези условия не са изпълнени, покривът няма да бъде защитен от влага след известно време. В този случай изолацията винаги ще бъде мокра, а покривният материал ще бъде сериозно повреден от корозия.