Адхезивен слой

Съвременните покривни материали, се обработват с лепилен слой, нанесен в непрекъснато покритие или на ивици. Адхезивната част е защитена от замърсяване и загуба на адхезионни свойства със свалящ се филм.

Продължителният адхезивен слой, заемащ около 1/3 от площта на долната повърхност, е характерен за еднослойна тънка плоча. Дебелите многослойни видове битумни керемиди имат залепваща област под формата на лента, тъй като те са здраво притиснати към покрива от собственото си тегло и са по-малко склонни към разкъсване. За да може лепилото да образува ефективна адхезия към повърхността, не се препоръчва да се монтират плочи:

  • В студено време, тъй като лепилото замръзва (ако е невъзможно да се прехвърлят покривните дейности за по-топло време, е необходимо да се затопли с горещ въздух);
  • При ветровито време, тъй като лепкавият слой се запушва с прах.
  • За да избегнете замърсяване и изсушаване на лепилния слой, не отстранявайте филма предварително.

Керемидите също са прикрепени към стрехите на покрива с помощта на лепило или мастика. Необходимо е допълнително залепване за укрепване на ръбовете зони на керемидените редове по корниза и фронтонните ивици, в точките на опора към стените и конструктивните елементи на покрива.

Гвоздей с назъбена основа

gvozdeiОсновен, надежден, икономически достъпен и широко използван метод за закрепване на меки керемиди към основа, лист от шперплат или дървена плоскост е назъбен покривен пирон. Корнизът е закован най -малко на 1 см от ръба на металната лента (за да се избегне повдигането на керемидата по време на силни пориви на вятъра). Керемидите се фиксират според маркировките, нанесени с креда.

Гвоздеите са в състояние да осигурят връзка, която е пет пъти по -здрава. Плоската широка глава, с диаметър от 8 до 12 мм, притиска здраво битумните плочки, а гладката долна повърхност елиминира увреждането на нанесената отгоре плоча. Пиронът държи здраво основата и не може да бъде изтласкан или развит като винт. Това е най -икономичният и в същото време надежден метод за закрепване.

Стандартният диаметър на цилиндричната част е 3,2 мм. Дължината на гвоздея варира между 25-40 мм и се определя от дебелината на основата на покрива, през която трябва да премине. Неспазването на това ще доведе до изтичане на влагата, причинявайки повреда.

Когато наклонът на склоновете е до 450, меката керемида се фиксира с 4 пирона, като застъпва от 2-3 см. Ако ъгълът е по-голям, тогава ще са необходими 6 пирона.

За да ускори и улесни работата, професионалните майстори на покриви често използват пневматично устройство – пирон. Барабанът побира ленти от специални барабанни пирони с широка (около 10 мм) глава и дължина от 15 до 45 мм. Устройството е свързано към компресор, свързан към електрическата мрежа. Забива пирона в основата с мощен единичен удар. Пневматичният пирон е оборудван с ограничител и регулатор на дълбочината на пробиване.