Много собственици на имоти се притесняват да не повредят покрива си, когато инсталират система от слънчеви панели. Тези инсталации обикновено ще издържат около 30 до 35 години, така че е важно да се уверите, че инсталирането на соларни панели няма да навреди на вашия покрив. За щастие, повредата на покрива в резултат на инсталация на слънчеви панели е изключително рядка, тъй като монтажниците предприемат предпазни мерки, докато инсталират панели, за да предотвратят течове и други повреди.

Слънчевите панели не увреждат покрива ви, когато са инсталирани правилно

Както всеки проект за подобряване на дома, използването на подходящия доставчик на услуги е от съществено значение за инсталирането на соларни панели. За повечето собственици на жилища инсталирането на слънчеви панели няма да доведе до повреда на покрива, ако вашият монтажист е лицензиран, квалифициран специалист и покривът ви е в добро състояние, вие също няма да имате проблеми. Ако чуете за повреда на покрива, възникнала от инсталацията, вероятно е, защото покривът първоначално е бил в лошо състояние.

solarni-paneli-na-pokriv

Как се инсталират слънчеви панели на покрив

Притеснението от повреда на покрива при инсталиране на слънчеви панели със сигурност не е неразумно. Поставянето на стелажи и слънчеви панели на покрива ви променя една от основните части на структурата на дома ви, а в процеса на инсталиране има части, които излагат покрива ви на риск, ако не се свърши правилно работата.

Едно от най-големите притеснения за собствениците на имоти са дупките, необходими в покрива ви, за да закрепите слънчевите панели. По време на монтажа работниците ще пробият дупки в покрива ви, за да закрепят стелажа, който ще държи панелите ви. Тези отвори са за изоставащи болтове, които прикрепват панелите ви към покрива и са проектирани да издържат на екстремни кондиции. Тези отвори и болтове са необходими за почти всяка слънчева инсталация, а размерът и дълбочината им ще варират в зависимост от това от какво е направен покривът ви (асфалт, дърво и др.).

Дупките в покрива ви никога не звучат чудесно, но има няколко мерки за безопасност, използвани от монтажистите, за да се уверят, че покривът ви остава структурно здрав и няма да пропуска вода. За да се предотврати проникването на вода през новия отвор, приспособлението на болта ще бъде заобиколено от мигане, което представлява метален или пластмасов щит, който се побира под съществуващите керемиди. След това това мигане се запечатва допълнително с катран или подобен материал. И накрая, отворът, където болтът за изоставане също е запълнен с уплътнител, за да се предпази от просмукване на вода във вашия покрив.

Освен дупките в покрива ви, често срещана грижа на собствениците на недвижими имоти е добавеното тегло, което слънчевите добавя към вашия покрив. В почти всеки случай теглото на слънчевите панели няма да наруши структурната цялост на вашия покрив – покривите са проектирани да държат много повече тегло, отколкото може да се добави с 20-30 слънчеви панела. Ако живеете в заснежен климат, няма да се налага да се притеснявате и за теглото на снега, тъй като слънчевите панели обикновено са монтирани под ъгъл, позволявайки на снега да се плъзне.