Металната керемида е високотехнологичен покрив със стандартни размери и параметри, който е предпочитан от строителите заради лекото си тегло, устойчивостта на атмосферни влияния, елегантния външен вид и лекотата при монтаж на материала. За да могат всички положителни качества да се проявят напълно през периода на експлоатация, е необходимо да се създаде подходяща основа за полагане на листовете. Следователно, решетката за метални керемиди играе важна роля както на етапа на покривните работи, така и по време на експлоатацията на покрива.

reshetka-za-keremidi

Подготовката за монтаж на покриви предвижда изучаване на техническите параметри на металната керемида, запознаване с регулаторните изисквания и изчисляване на решетката в съответствие с определена последователност и стъпка. В противен случай небрежността може да доведе до материални щети (например до деформация поради натоварване от сняг) и изтичане на покрива.

Контра решетка – важна част от покривната система

Поради стоманения характер на основата, металната плочка има висока топлопроводимост. Следователно влагата във въздуха, през студения сезон или през нощта, ще се кондензира от вътрешната страна на бързо охлаждащия се метал и ще попадне в дървените конструкции и изолация на покрива. Резултатът е гниене, разрушаване на дървесината или овлажняване на изолацията и развитие на гъбички.

reshetka-za-keremidi-2За вътрешна изолация на метални керемиди от съседни елементи на покривната система се използват паропропускливи филми или мембрани. Задачата на хидроизолационния слой е да предотврати навлизането на кондензна влага в топлоизолационния слой и да поддържа дървената рамка на покрива суха. Освен това такава хидробариерата изпълнява и функция за безопасност, като действа като втора линия в случай на евентуално изтичане на основния покрив.

Ако хидроизолацията е положена близо до металната плоча, функционалната цел ще бъде нарушена поради проблема с изтичането на водни пари. Полагането под щайгата не е желателно поради появата на препятствие по пътя на излишната влага, която се стича надолу и всъщност самото дърво се намокря.

За да се предотвратят подобни ситуации, при изграждането на покрива се прибягва до използването на контра-летви. В днешно време той е незаменим елемент от „покривния пай“ за метални керемиди, който се препоръчва от повечето производители на покриви. Притискайки филма, дървен блок се монтира отгоре по протежение на гредите и създава въздушна междина между хидроизолационния слой и летвата. Така вентилационните канали с естествена тяга се появяват под покритието от корниза до билото, през което целият конденз, който преди това се е превърнал в пара, се ерозира. Напречното сечение на контрарешетката се избира въз основа на размера на гредите и дължината на склоновете. Препоръчително е по време на монтажа да се използват уплътнителни ленти.