Основните щети на старите шисти са дупки и пукнатини. Дупките се появяват поради неправилно монтиране на покривния материал и поради тежки предмети, които могат да го повредят. Пукнатините върху шисти най-често се дължат на това, че са били допуснати сериозни грешки при конструирането на конструкцията, във връзка с които листите на покривния материал на някои места са силно извити и пропускащи.

Каквото и да е било,  преди да поправите покривната керемида, повърхността на покривния материал трябва да се почисти от мръсотия, клони, мъх и прах. След това се препоръчва да се измие повърхността  около местата на повреждане с обикновена вода и да се подсушат напълно, след което можете да започнете да ремонтирате покрива.

Големите дупки може да ги запечатате с парчета отпадъчна тъкан, изцяло накисната в маслена боя. Пукнатините върху шисти могат да бъдат поправени по същия начин – чрез поставяне на намокрени ленти от тъкан с боя върху местата на повреда и притискането им със сила в тях.

За да приготвите този уплътнител за шисти, трябва да смесите цимента с азбест в пропорции 2 до 3, след което сместа се разрежда с 1 част вода и PVA лепило. Нанесете сместа за ремонт на покрива, трябва да бъде с широка четка.

Първоначално е необходимо да се проверят повредените части на покривния материал и да се установят причините, довели до ремонта на покрива. Ако се установи, че временния  ремонт няма да промени нищо, защото след доста кратък период покривът ще започне да тече отново трябва да се предприеме основен ремонт – нов покрив.