remont-na-pokriv-plovdiv-5Не може да си представим една модерна къща без комуникации – всякакви кабели, тръби и вентилационни системи. Някои от тях имат достъп до покрива, поради което е необходимо да се направят отвори с различни размери в покрива.

Как правилно да се монтират отвори в покрива, за да не се наруши херметичността на покрива?

Уплътняването на долните части на покривните отвори, антени, комуникационни тръби се извършва с помощта на специални пропускащи елементи.

Тръбите през покрива могат да бъдат монтирани по наклона на покрива или върху скакалец. Когато се монтира на кон може да се наложи да се промени системата на сала и при инсталиране на проход на склона е възможно образуване на ненужен джоб за сняг. За да се избегнат евентуални течове, под гребена се създава допълнителен елемент.

Покривният материал трябва да бъде с поне два сантиметра да препокрие керемидите. Ако ръбът на покривния материал не достига, тогава под него трябва да се монтира специален пластир, като подплата.

Пластирът е поставен на 10 сантиметра под покривния материал и не по-малко от два сантиметра от дървената част. След това маркирайте и изрежете отвор в твърдата основа според формата на отвора.

Покривният материал около периметъра, широк най-малко 10 см, трябва да бъде залепен към подложката с битумна мастика. След залепването се фиксира покривния материал с покривни нокти с широка глава. След това се нанася битумна мастика върху нея. Дървото трябва да бъде изрязано по формата на отвора. Запълнете празнината между гъвкавата плочка и проходния елемент с мастик, като използвате специален пистолет. За да предпазите мастиката от ултравиолетово лъчение, поръсете я с базалтова смес.

Сега може да се монтира необходимия отвор на покрива върху проходния елемент.

Нашата къща е надеждно защитена с модерни покривни материали. Ако монтажът е извършен с високо качество, гъвкавите плочки ще служат повече от няколко години. Въпреки това, за дълготрайността на покрива е важно да се следват препоръките за грижи.

  1. Състоянието на покрива трябва да се проверява през пролетта и есента.
  2. Препоръчително е да отстраняват листата, клоните и другите малки остатъци от покрива с мека четка. Не се разрешава използването на остри инструменти.
  3. Обектите на покрива с остри ъгли трябва да се отстраняват ръчно.
  4. За да се осигури свободен поток на вода от покрива, е необходимо да се почистват улуците и фуниите, тъй като те се запушват.
  5. Ако има опасност от образуване на голям слой сняг, той трябва да бъде отстранен с помощта на не-остри дървени лопати. Необходимо е снегът да се отстранява от покрива на слоеве, като на покрива се оставя защитен слой с дебелина 10 см.
  6. С цел предотвратяване е необходимо да се проверят и, ако е необходимо, да се поправят монтажните отвори, пукнатини и метални части.