pokriv-remontРемонтът на мек покрив е една от най-честите процедури в наше време, а за това има редица причини.

Първо, именно битумният хидроизолационен агент е най-популярният на пазара поради неговата наличност и приемливо качество.

На второ място, този материал може да се използва за покриви с различни ъгли на наклон.

И трето, мекият покрив, въпреки всичките си положителни страни, все още доста често се проваля частично или изцяло. Следователно ремонтът в този случай е неизбежен.

Ако познавате технологията, тогава можете да извършите тази операция сами. Основните етапи на ремонта:

Частичен ремонт на мек покрив: основните етапи

Този вид ремонт е разделен на няколко ключови етапа, чиято последователност трябва да се спазва в строг ред:

Почистване на повърхността от отломки. По време на работа сухите листа, донесени от вятъра, пясък и други малки частици постоянно падат върху покривната повърхност. Преди да започнете ремонта, трябва да ги изчистите с метла и други импровизирани средства.

Определяне зоната на увреждане. Това е важен етап, на който се взема решение при избора и вида на ремонта – частичен или основен.

Но сега говорим за първия случай -частичен. Те могат да се изразят в напукване на горния слой, подуване, поява на пукнатини и дупки. Чрез тях влагата се просмуква във вътрешния слой и разрушава покрива.

Следващият етап е нанасянето на първия слой битумна мастика. Уверете се, че течното вещество запълва всички съществуващи пукнатини и отвори.

След това от покривния материал се изрязва парче, което напълно съвпада по площ с повредената зона.

Следващата стъпка при ремонта на мек покрив е запълване с течен свързващ слой, който трябва да бъде изравнен внимателно. Трябва да се притиснат плътно, докато прилепнат напълно към битумната мастика.

Най-отгоре на конструкцията се поставя лепилото и отново се покрива с покривен материал. Но този път размерът на мастиката трябва да е малко по-голям от повредената повърхност.

Основен ремонт

За разлика от описания по-горе процес, основен ремонт на мек покрив се извършва, ако има сериозни повреди на по-голяма площ. За да направите това, ще ви е необходим пълен демонтаж на старото покритие и последователно полагане на слоевете на хидрофора с припокриване на ленти с определена ширина.

Трябва да знаете, че броят на слоевете директно зависи от ъгъла на наклона на покрива. Например при стойност от 45 градуса са достатъчни 2 слоя покривен материал, от 40 до 20 – 3 слоя и т.н. На плосък покрив като правило се монтират 5 или повече слоя изолатор.