плосък покрив

Има два основни типа плоски покриви:

  • Експлоатирани;
  • Не експлоатирани.

Експлоатираният покрив означава, че може свободно да се качите на покрива на такава къща, както и да поставите върху нея нещо масивно. Например там може да бъде поставена зелена зона с цветна градина, басейн, кафе на открито и паркинг за автомобили. По принцип това пространство може да се използва за най-различни нужди. Често работата на покрива е целогодишно.

Естествено, такъв покрив е просто задължен да има достатъчно здрава основа. За да направите това, под хидроизолационния слой, който не трябва да се притиска, има много твърда и здрава основа, способна да издържа на значителни натоварвания.

Вторият вариант е покрива, на който трябва да се качвате само при необходимост, по-специално при ремонт. За устройството на този покрив може да се използва по-малко твърда основа, включително профилиран лист.

Устройството на различните видове плоски покриви

Класическите или както ги наричат още традиционните плоски покриви се състоят от бетонна основа, върху която е положена пароизолация. Пароизолацията предпазва изолацията от влага, която може да проникне във вътрешността на помещенията. Парната бариера се прави с помощта на фибростъкло-полимерна мембрана, подсилена с фибростъкло, или с помощта на специален филм за пароизолация.

Парната бариера е положена по такъв начин, че от краищата на покрива да се издига вертикално до височината на изолацията. 1 – 2 слоя изолация се полагат върху пароизолацията, която е покрита с килим от битуминозни повърхности.

Инверсионен покрив

Плоските покриви имат съществен недостатък – хидроизолационният слой, положен последен, бързо се разрушава. Снегът, дъжда и градушката допринасят за това, смяната на топлината с мраз, и ултравиолетовите лъчи от слънцето. Тогава се появи инверсионния покрив, лишен от този недостатък.

Технологията за изграждане на плосък покрив от този тип е следната: поставя се хидроизолация върху бетона, а след това топлоизолация.Следващото са геотекстилно покритие и дренаж. Горният слой е защитен и често се разхлабва.

Подобна технология осигурява следните предимства:

  • – Хидроизолацията е добре покрита, така че няма да е толкова лесно да се унищожи.
  • – Изолацията е разположена отгоре, конденз не се образува.
  • – Ако нещо се повреди и се наложи ремонт, изолационните плоскости се отстраняват лесно и след това се поставят обратно на мястото си.

Дишащо устройство

Не е тайна, че именно прекомерната влажност на топлоизолатора влияе значително на защитните свойства на покрива. Поради това по него лесно могат да се образуват мехурчета и пукнатини, особено през лятото, когато се загрява от слънцето, активно изпарява водата. В допълнение към изолацията може да присъства влага под слоевете на стария покрив, в бетонна основа, под замазката. В резултат на това при липса на вентилация покривното покритие може да се отлепи от основата си.

Изобретението на „дишащия“ покрив помогна да се отървете от тази напаст – влагата в нея може свободно да се изпарява, излизайки навън. Използването на напластени ролкови материали, осигуряват отлична херметичност и дълъг експлоатационен живот. Между лентите от битумен мастик има слой изолация, а покривът се вентилира от аератори на покрива, които са монтирани на повърхността му, с размери 1 брой на 50 м2.