Напоследък, поради растежа на технологичния прогрес в много области на строителното производство, така нареченият течен покрив стана много популярен в областта на покривното покритие. Тази чудотворна технология е проектирана да се използва както за възстановяване на съществуващите покрития от нетвърди валцувани материали, така и не изискващи тяхното отстраняване, така и за изграждането на напълно нов и издръжлив покрив, който може да ви издържи дълги години.

Течният покрив няма шевове, монолитен е, а най-основното му качество е непрекъснатата хидроизолация. В допълнение, такъв покрив е добре управляван, например, лесно е да се движите по него и да изхвърляте сняг през зимата, без да се страхувате, че може да се провали. В допълнение, тя не се страхува от агресивни влияния на околната среда.

Съставът на течния покрив

Съставът на такъв покрив включва подсилващи и хидроизолационни слоеве. Укрепващият слой по правило се състои от фибростъкло, а хидроизолационният слой е създаден от мастика от битум, битум-полимер и полимерен произход.

По принцип прилагането на течен покрив се случва върху бетонни основи, цименто-пясъчно армирани плочи и други твърди монолитни повърхности. Преди да го приложите, основата трябва да се почисти старателно от всякакъв вид замърсяване. По-нататък върху повърхността на метал и бетон е по-добре първо да нанесете почва на няколко слоя, а след всеки слой да поръсите празнината с пясък. За да придаде на покрива отразяващ ефект, алуминиевият прах трябва да се използва като добавка.

Производство на течен покрив

Производството на съвременни течни покриви става с участието на плътни синтетични полиуретани. Основните предимства на такъв покрив е, че той е нетоксичен, има висока степен на пожарна безопасност, устойчив е на химически влияния, има добра адхезия към строителни материали и предоставя широки възможности за декоративни решения.

Добрата комбинация с битумни и порести материали ви позволява да създадете покритие с пълно отсъствие на шевове, с еластичност, здравина и отлична износоустойчивост. Всички тези качества осигуряват отлична защита на основата на покрива.

Ако поставите покритието, прибягвайки до помощта на професионалисти, можете да постигнете придаването на покрива оригинален, изключителен вид, който ще изглежда много впечатляващо. И след цялата свършена работа можете да я боядисате в предпочитания от вас цвят.

Основните характеристики на този тип покрив:

 • Висока степен на работа, поради еластичността на покритието, което ви позволява да извършвате определена работа на покрива;
 • Пълно отстраняване на дупки и пукнатини, което създава надеждна защита срещу влиянието на околната среда;
 • Липсата на влияние на мекотата и еластичността на материала върху промените в неговите свойства, способността почти напълно да възстанови формата си;
 • Устойчивост на газ и хидростатично налягане до 75 кг;
 • Равномерно полагане и бързо втвърдяване;
 • Отлична устойчивост на ултравиолетово, киселинно и водно налягане;
 • Водонепроницаемост;
 • Устойчивост на механични повреди;
 • Висока екологичност;
 • Не изисква отопление по време на приложение;
 • Пожарна безопасност поради липсата на запалими компоненти от органичен произход;
 • Температурни работни условия от -550 ° C до + 950 ° C;
 • Експлоатационен живот до 20 години.

Предвид резките промени в температурата, толкова характерни за нашия климат, използването на течен покрив е най-добрият вариант. В нашата страна днес има доста фирми, предлагащи различни методи за осигуряване на хидроизолация на покрив с различна геометрична структура.

Монтаж на течен покрив

За монтаж на течен покрив е най-подходящ специалният Hydrolon мастик, който е направен на базата на полиуретан и смесен с полимери. Такъв мастик обикновено се използва за ремонт и възстановяване на стари покривни конструкции, покрития от шисти, поцинкована стомана, покривен материал и керемида. Приложението му става в течна форма и след последващо изсушаване се образува здрав мембранен слой върху цялата площ на повърхността, която трябва да бъде покрита.