Покривът е един от най-важните при всяка сграда. Той изпълнява защитна функция, като не пропуска валежи, вредни вещества и прах в сградата. В идеалния случай покривът трябва да отговаря на определени изисквания, като например да е достатъчно здрав, за да издържи голямо натоварване и да не се срути при първия сняг. Той също така действа като декоративен орнамент, придавайки на сградата добре поддържан външен вид.

Проектът на бъдещия покрив на едноетажна къща трябва да бъде разработен, при спазване на всички детайли. На този етап се решават въпросите за дизайна на покрива, както и материалите, от които ще бъде изработен.

Крайният резултат трябва да е в хармония с цялостния стил на сградата. Материалът трябва да бъде избран не само като се вземат предвид неговите естетически характеристики, но и за да се осигури на покрива необходимата здравина.

При разработването на проекта, трябва да се има предвид, че покривът на сградата трябва да има вентилационни отвори. Те могат да бъдат разположени по протежение на стрехите или в областта на билото на покрива.

Сградите с ширина 6 метра или повече се нуждаят от изграждане на носещи стени, така че покривът да има опора. В този случай по време на изграждането на покрива ще преобладава така наречената наклонена фермова система. Ако къщата има малка ширина, тогава тя не изисква допълнителна структурна опора. Такава система се нарича висяща.

За проектирането на едноетажни сгради има много видове покриви. Всички те имат свои собствени характеристики:

  • Технически;
  • Експлоатационни;
  • Външен вид.

Въпреки това, общият процес на създаване на покрив, независимо от неговия тип, се състои от определени стъпки:

  • монтаж на греди;
  • свързване на греди с бетонна опора;
  • работа по полагането на стените на фронтона;
  • монтаж на фронтон блокове със специални детайли.

Прогоните са в основата на цялата конструкция, трябва да присъстват при монтажа на всякакъв вид покрив. Всъщност след това върху тях се полагат гредите, които се закрепват с болтове към бетонната опора.

За да поддържат допълнително конструкцията, майсторите на покриви добавят диагонални дървени ленти към дървената скара, разположена между всеки елемент. Стените на фронтона са разположени с помощта на косо нарязани блокове.

Важно е всеки от тях да бъде монтиран, като се вземе предвид ориентацията към горния ръб на гредите. Ако блоковете вътре са празни, трябва да бъдат запълнени. Последната точка ще бъде прилягането на фронтона. Този момент трябва да се извърши във всеки случай, независимо от основния материал на покрива.