metalen-pokriv-vintovertМеталната керемида е модерен покривен материал, който се отличава с висока степен на надеждност и дълъг експлоатационен живот. Въпреки това, в повечето случаи, за собствениците на частни и обществени имоти, покривът на сградата започва да губи своята цялост още две до три години след монтажа.

Каква е причината за подобни неприятности и какво трябва да се направи, за да се предотврати пълното разрушаване на покрива?

Има няколко причини, поради които металните покриви могат да загубят своята цялост само за няколко години.

Най -честите причини за течове са:

  • Неправилно използване на покрива през зимата;
  • Отсъствие на снегодържатели по повърхността на скатния покрив;
  • Груби грешки, допуснати по време на инсталацията;
  • Липса на необходима грижа;
  • Естествено износване на покритието по време на експлоатация при тежки климатични условия.В случай на констатирани течове е необходимо да се вземат навременни мерки, тъй като в противен случай буквално след няколко месеца покривът ще се срути напълно и ще трябва да бъде заменен изцяло.

Има три вида ремонтни работи, които имат различна степен на сложност и са избрани, като се вземе предвид текущото състояние на подовата настилка:

  • Локален ремонт. Извършва се в случаите, когато има локални незначителни повреди по покривната повърхност.
  • Превантивен ремонт. Това са сложни работи, които се извършват само след подробна оценка на състоянието на цялата конструкция с цел удължаване на експлоатационния й живот.
  • Основен ремонт. Основен ремонт на метални плочки се извършва в случаите, когато е необходимо да се смени поне половината от покрива. Работата включва ремонт и укрепване на гредите, както и монтаж на нов покривен материал със или без изолация.

Навременната профилактика е най -добрият начин за предотвратяване на бедствие

Ако забележите, че по време на валежи на повърхността на тавана започнаха да се появяват петна от влага, тогава не се колебайте и незабавно вземете мерки за отстраняване на дефекти на покрива.

За да се премахнат течовете с минимални разходи, е необходимо преди всичко да се извърши подробна проверка на целия покрив, както отвътре, така и отвън.

Отвътре е по -добре да проверите покривния материал при слънчево време или по време на дъжд. Така веднага ще забележите местата, през които прониква водата и да ги маркирате с тебешир за по -нататъшни ремонти.

Ако се образуват течове поради леко разместване на отделни листове, тогава ремонтът ще се състои в затягане или подмяна на покривните елементи. Ако по време на проверката на повърхността са идентифицирани дупки с диаметър до 4 мм, те ще трябва да бъдат почистени от мръсотия, боя и ръжда, след което се нанася специален уплътнител както вътре, така и отвън с припокриване най -малко три милиметра. Отворите с диаметър по -голям от 4 см трябва да бъдат добре почистени и закърпени с фибростъкло.

Ако диаметърът на увреждане надвишава 10 см, тогава ще трябва да поставите лепенки от същия материал, който покрива целия покрив. Трябва да се отбележи, че подобни ремонти не гарантират дългосрочен ефект и са временна мярка. Ако по повърхността на покрива се открият много големи дупки или силни вдлъбнатини, тогава, за да се постигне положителен резултат, експертите препоръчват ремонт на металната керемида чрез подмяна на повредените листове.