Има доста различни покривни материали и някои от тях са много сходни помежду си, поради което понякога хората трудно намират най-добрия вариант.

Дори ако даден материал е подобен на друг, това не означава, че ще има същите свойства, така че е важно да изберете внимателно, особено ако трябва да покриете доста голяма покривна площ.

Най-често възникват спорове между избора на метални плочки и профилиран лист. Причината е, че наистина си приличат. Освен това те са направени от подобни материали, но в същото време срокът на употреба и качеството варират значително.

С оглед на това е необходимо ясно да се разбере по какви критерии се различават и в каква посока.

ТЕГЛО И ДЕБЕЛИНА НА МАТЕРИАЛА

Дебелината на профила и теглото му са малко по-големи от тези на металната плочка, но в същото време последната има няколко слоя покритие. Нито един от материалите не може да се нарече тежък, но ако самата сграда е лека, тогава покривът й също не трябва да бъде тежък. Иначе по този критерий материалите са почти равни.

ВИДОВЕ ПОЛИМЕРНИ ПОКРИТИЯ

Важен нюанс, тъй като не само външният вид, но и периодът на използване на материала зависи от него, тъй като именно покритието гарантира безопасността на стоманения лист. Както металните керемиди, така и металния профил имат няколко слоя полимерно покритие (независимо от вида на самия материал), така че изглеждат добре и ще се използват дълго време. Ако все още трябва да изберете най-добрия тип полимерно покритие, тогава металната плочка е по-добра в този случай.

СРОК И КАЧЕСТВО НА УСЛУГАТА

И двата материала са доста издръжливи и могат лесно да се използват до 5 години, но все пак, поради по-голямата дебелина на листа, е по-добре да изберете профилирания метален лист, според статистиката се държи малко по-добре от метални керемиди.

РАЗМЕР И ЛЕСЕН МОНТАЖ

Ако те са приблизително еднакви по размер (тъй като производството на такива материали има свои собствени стандарти), тогава не може да се каже същото за лекотата при монтажа. Поставянето на керемиди е много по-трудно поради особената шарка, която имитира истински керемиди, поради което се налага коригиране и се използва повече материал. При другия материал няма такъв проблем, защото е със стандартна форма и размери.

ВЪНШЕН ВИД

Разбира се, металната плочка е по-добра, която е подобна на истинската. С нейна помощ можете да направите невероятно красив покрив. Металният профил също изглежда добре, но все още има какво да се желае.

ПОЖАРНА БЕЗОПАСНОСТ И ШУМОИЗОЛАЦИЯ

По тези два критерия материалите са напълно еднакви, тоест звукоизолацията им е нулева и изобщо не се поддават на горене, така че изборът не зависи от тези показатели.