metalni-pokriviМеталните керемиди са един от най-популярните материали за покриви, така че в тази статия ще ви разкажем как правилно да поставите металните керемиди.

Самата технология при полагане на материала е доста проста и достъпна дори за начинаещи строители на покриви, които нямат опит. Именно това обстоятелство е един от компонентите на успеха на този материал.

Рязане на метални листове

Металната керемида се изрязва до необходимите размери в обекта на продавача. Ако размерът не пасва, е лесно да се реши. Материалът е лесен за рязане и може лесно да бъде оразмерен на място.

Когато режете материала, трябва да се придържате към няколко правила. Металната керемида е покрита със слой от защитен материал и затова при работа с нея е необходимо да се използват специални инструменти, в противен случай защитният слой може да се повреди и листовете на керемидата ще бъдат изложени на корозия. За рязане на плочките се използват ръчни ножици, ножовка и електрически прободен трион.

Важно! Шлифовъчната машина за рязане на метални керемиди е забранена.

След приключване на работата на покритите участъци трябва да бъдат обработени с боя, за да се възстанови защитният слой. Готовите за употреба заготовки трябва да се поставят така, че материалът да е възможно най-малко изложен на вода и влага.

Правила за закрепване на металните керемиди

Ако се спазват необходимите правила, материалът ще ви служи дълго време и няма да изисква ремонт и подмяна на листове по време на работа.

Важно! При полагане на тази керемида е необходимо да се движите по нейната повърхност само с меки обувки и можете да стъпвате само върху решетки или вълнообразни отклонения, където листовете от метални плочки са директно прикрепени към щайгата.

За да ги фиксирате към крайните дъски се използват 19 мм самонарезни винтове. Закрепването се извършва във всяка „вълна“. Необходимо е лист от металната керемида да бъде прикрепен към всяка летва. Самонарезният винт се завинтва достатъчно плътно, но така че гуменото уплътнение да не се повреди. Закрепването на листове се извършва шахматно.

На места, където листовете материал се припокриват един с друг, е необходимо да затегнете винтовете под лек ъгъл. Това се прави така, че листовете да прилягат възможно плътно един към друг. За един квадратен метър повърхност ще ви трябват приблизително 6-8 самонарезни винта.

Самонарезните винтове трябва да са с гумено уплътнение, в противен случай влагата може да проникне в точките на закрепване.