bitumni-keremidi-prediИзолацията се състои от няколко слоя. Всеки слой изпълнява редица важни функции.

Външно покритие. За подреждането използвайте метална плочка или нейния опростен аналог – профилиран лист.

Дървена конструкция. Състои се от дървени летви, върху които е монтирана външната облицовка.

Хидроизолация. Осигурява защита на вътрешните конструкции от влага.

Контролна решетка. Оформена е от малки летви, необходима е за осигуряване на вентилация.

Вибро и шумоизолация. Не е необходим незадължителен слой при подреждането на малък покрив, тъй като тези функции ще бъдат поети от влакнест топлоизолатор.

Рафтовата система е набор от носещи елементи, основата за закрепване на всички останали слоеве.

Топлоизолация. Осигурява защита срещу загуба на топлина. За подреждането се препоръчва използването на съвременни влакнести материали, например базалтова вата.

Парна бариера. Необходимо е да се защити покривът от топъл, влажен въздух, проникващ от помещенията. Създаден чрез полагане на полупропускливи синтетични мембрани.

Вътрешна контра решетка. Създава вентилирано пространство между бариерата срещу пара и вътрешната облицовка. Тя служи като основа за монтаж на довършителни материали като OSB или гипсокартон.

Последният вътрешен слой е подплатата. За нея могат да се използват различни декоративни материали. Гипсокартон, могат да се използват греди и композитни панели.

Последователност при формиране на покрива без изолация

Технологията за изграждане на такъв покрив е много по-проста в сравнение с топлоизолиран покрив:

  • върху гредите е монтиран хидроизолационен агент (мембранен филм). Обикновено се фиксира със строителен телбод;
  • по протежение на гредите е монтирана контрарешетка;
  • перпендикулярно на гредите, летвите са фиксирани;
  • външният слой е монтирана – метална керемида.

Тази опция за покрив може да се използва в технически сгради като складове, гаражи. Не е подходящ за покриване на жилищна сграда.

Основните характеристики при използването на покривни елементи

 

Хидроизолация

Изборът на защита от влага, използвана заедно с метални плочки, до голяма степен зависи от целевите функции на сградата. Евтините материали (покривен материал, полиетилен, пергамин) са подходящи за неотопляеми помещения и стопански постройки. За жилищна сграда синтетичните полимерни мембрани се считат за най-доброто решение.

Контролна решетка

Монтира се между гредите и летвите, за да се създаде пространство между металната плочка и хидроизолацията. Изработен е от дървени пръти 3×5 см. Ако покривът има сложна, многоскатна конструкция или голяма площ, можете да използвате по-големи пръти – 5×5 см. Те трябва да бъдат поставени по дължината на гредите, да се използват самонарезни винтове или пирони за закрепване.

Щайга

Това е основата, върху която директно се закрепва металната керемида. За производство можете да използвате лента с подходяща секция. Трябва да бъдат поставени перпендикулярно на гредите. Стъпката на елементите се избира въз основа на характеристиките на металната плочка. Щайгата е закрепена с помощта на самонарезни винтове.

Топлоизолация

Най-популярните съвременни материали включват базалтова вълна. Не изисква допълнителни крепежни елементи. При полагане на блокове от памучна вата е необходимо да се гарантира, че не се свива и е поставена изключително плътно.

Пароизолация

Основната му функция е да предпазва топлоизолатора от насищане с топъл, влажен въздух, идващ от вътрешността на сградата. Най-достъпният материал за тази цел е пергаминът. Но е много краткотраен и има ниска якост. Ето защо е по-добре да използвате полипропиленови мембрани.

Шумоизолация

За да се предпазите от външните звуци, можете да използвате всякакви влакнести материали, включително тези с топлоизолационни свойства. Много производители имат серия от специални топлоизолатори с повишен коефициент на звукопоглъщане.

Покривно покритие

При избора на подходяща метална плочка е важно да се обърне внимание на нейната дебелина. За добър материал се счита в диапазона от 0,4-0,6 mm. Освен това изисква допълнителни слоеве на защита. Отвън е покрит със слой полимер, отвътре е боядисан.