metalni-keremidi

Металните покривни материали обикновено са тънка листова поцинкована стомана, покрита с различни полимерни покрития. Въз основа на това основните характеристики, които определят качеството на този продукт, са дебелината на стоманата, плътността на цинковия слой и всъщност полимерното покритие.

Наличието на полимерно покритие върху метален покрив ви позволява да изолирате стоманената основа от влиянието на външната среда, предотвратявайки корозия. По този начин полимерното покритие осигурява надеждна защита на стоманата от основния разрушителен процес и значително удължава експлоатационния живот на покривния материал. В повечето случаи метални плочки или велпапе за огради се избират, като се вземе предвид естетическата привлекателност, поради което друга функция на полимерното покритие е декоративна.

По този начин основните критерии за избор на желаното покритие включват устойчивост на механични повреди, надраскване, пластичност по време на деформация, както и способност за запазване на цвета или, с други думи, устойчивост на цвета. Като се има предвид огромната функционална отговорност на външния слой на полимерното покритие, препоръчително е да се разгледат наличните опции за полимерни покрития.

Полиестерно покритие

Полиестерното покритие е полиестерен слой с дебелина 25 микрона, който има отлична пластичност, минимално задържане на мръсотия и прах върху повърхността и не е придирчив към температурни крайности. Въпреки това, значителни недостатъци са посредствена устойчивост на механични повреди и ниска способност за запазване на цвета под въздействието на ултравиолетовото лъчение.

Поради ниската си цена, полиестерът е най-популярното полимерно покритие, което има най-богат избор от цветове. По принцип продуктите с това покритие са стенни листове и евтини метални плочки. Гланцовият плосък лист също е много търсен в ламаринената индустрия.

Метална плочка или велпапе с полиестерно покритие позволява да се спестят финансови средства при изграждане на временни или бюджетни сгради. Трябва обаче да се има предвид, че транспортирането, манипулирането и монтажните работи изискват внимателно боравене.

Матов полиестер

Матов полиестер е двуслойно покритие на основата на полиестер, модифицирано с тефлонов слой. Дебелината на покритието е 35 µm, което повишава устойчивостта на продукта срещу повреди и надраскване. Матовият полиестер е доста гъвкав и има отлична устойчивост на външни влияния. Матовите метални плочки имат по-привлекателен външен вид, но разнообразието от цветове е много по-скромно, отколкото в предишния случай.

Продуктите с матово полиестерно покритие стават все по-популярни всяка година. В сегмента на покривните материали матовите метални керемиди практически изместиха своя лъскав конкурент, по отношение цена и качество. Въпреки че цената на металните плочки с матово покритие е малко по-висока от полиестера, тя е напълно оправдана от повишените характеристики на материалите.

Пуралово покритие

Копринено-матовото пурално покритие с дебелина 50 микрона е с повишена устойчивост на механични и химични влияния, устойчивост на UV лъчение. За производството на метални плочки е разработено матово пурално полимерно покритие, което има по-ефектен външен вид.

Благодарение на високите си експлоатационни характеристики, металните плочки с пуралово покритие могат да се използват дори в индустриални зони с агресивна химическа среда или в региони с морски климатични условия. Полиуретановата основа на покритието гарантира целостта на покритието, което ще осигури дълготрайна експлоатация и запазване на външния вид на металната плочка или велпапе.