Плоският покрив отдавна е престанал да бъде прерогатив на изключително градските високи сгради. Днес той се превръща в модна архитектурна находка за селска къща с много функционални предимства. Използването на съвременни материали и технологии дава възможност за успешно изграждане на частни къщи с плоски покриви, без да се страхуваме от изненади от климата. Но можете да се насладите на всички предимства на този покрив, само ако клиентът и строителите внимателно спазват препоръките на специалистите по подбора на всички компоненти на покривната конструкция и технологията на монтаж. Само в този случай покривът ще обслужва редовно няколко поколения жители на къщата, без да изисква допълнителни разходи.

Плюсове на плоския дизайн

Хоризонталният покрив има много предимства, предимно икономически. Очевидно е, че при една и съща площ на къщата размерът на плоската конструкция ще бъде по-малък от наклонената. Това означава, че се намалява и потреблението на строителни материали.

В допълнение, работата по монтажа се опростява и се намалява времето, необходимо за завършването им. Функционалното предимство на къща с плосък покрив е рационалното използване на площта: целият обем на пространството под покрива може да бъде превърнат в определена стая.

И накрая, по-удобно е да се инспектира и евентуално да се поправи покривът, по-лесно е да монтирате антена, сателитна антена и други. Всички външни тела на климатиците е по-разумно да се монтират на покрива, разтоварвайки фасадите на сградата.

Що се отнася до дестинацията, плоските покриви позволяват прилагането на най-необичайните архитектурни решения – от солариум до английска морава – всичко зависи от силата на пода и въображението на клиента.

За разлика от скатните, такива покриви добавят нова полезна площ към къщата и правят възможно да се подредят уютни места за отдих на височина. В допълнение, те са подходящи не само за самите жилищни сгради, но и за техните разширения: гаражи, беседки, комунални единици.

Характеристики на дизайна

За разлика от обичайната конструкция на ребрата, върху която е разположен скатният покрив, основата за плоския най-често е таванът на последния етаж (първи или втори, понякога трети).

Конструкцията може да бъде изградена от дървени или стоманобетонни греди, както и от метал. В този случай технологията на устройството не се различава от конструкцията на конвенционален под – просто използвайте елементи с разширено напречно сечение, за да издържите на потенциалния товар и да предотвратите отклонение. Често основата също е направена от бетон, както сглобяем, така и монолитен. Такъв покрив може да издържи всякаква тежест, но това ще изисква изграждането на подсилена основа и здрави слоеве.

Като основа за плосък покрив все повече се използва покривът профинил. Той е положен отгоре над основата. Поради наличието на високи ребра (велпапе), както и използването на стомана с дебелина 50-150 см, той пасва със стената и се получава повишена якост.

Следващият слой е термална изолация. Експертите съветват да се използват каменни плочи от минерална вата с плътност най-малко 200 kg / mz на плосък покрив (не се използва ролка изолация на плоски покриви).

Отличителни характеристики на материала са пожарната безопасност, добрата паропропускливост и якост при натиск, ниската топлопроводимост. Полагането се извършва на два слоя: първият, с дебелина 7-20 см, работи като основна изолация, вторият (с дебелина около 4-5 см) – разпределя механични товари.

При монтиране на покрива от вътрешната страна, между изолацията и основата, е необходимо да се монтира изолационен слой – за да се предотврати навлизането на влага.