pokriven-material

Покривните материали от стоманена ламарина са оптимални за покриви с проста конфигурация – колкото по-неравна е повърхността, толкова повече отпадъци се генерират и толкова по-висока е крайната цена на покрива. Използват се рулонни и листови стомани, включително такива с медно, цинково и друго пръскане.

Металният покрив на гараж или къща е издръжлив, не изисква специални грижи, устойчив е на огън, но има недостатъци – хлъзгав, има нисък процент на топло и звукоизолация. При ниски температури ледът замръзва повече върху него, но практически не задържа сняг, тъй като в него няма хоризонтални греди. Много хора смятат металния покрив за неестетичен, но днес можете да намерите голямо разнообразие от текстури и цветове на такъв материал.

Композитни керемиди

Композитните плочки съчетават здравината на метала и екологичността на естествената глина. Материалът, отдавна се използва за покриви на къщи, гаражи, навеси и други сгради. Но минералният компонент е доста тежък и крехък. Тези недостатъци се неутрализират благодарение на специалната многослойна структура на композитния покривен материал, която включва тънки листове стомана, слой акрил, действителното минерално покритие – матово и грубо.

Такива керемиди имат най-дълъг експлоатационен живот – повече от 100 години. Изглежда красиво, лесно се монтира, понася добре ниски температури, не изгаря, надеждно предпазва от студ и шум. Но това е един от най-скъпите материали. Освен това по време на монтажа е необходима подсилена рафтова система, полагането се извършва само на ръка, транспортирането им е изключително важно.

Керамични керемиди

Традиционните керамични плочки се считат за най-стария покривен материал, използван от хората. Произвежда се на базата на глина и вода – екологично чисти суровини, към които днес се добавят високотехнологични пластификатори. Такъв покрив за покрив е абсолютно негорим, не пропуска топлина, издръжлив е (експлоатационният живот е повече от 100 години) и създава добра звукоизолация. Но особено привлича купувачите със своя изразителен външен вид, който ви позволява да създадете естетичен покрив на къщата.

Въпреки всички предимства, керамичните плочки са доста крехки и тежки – те могат да се счупят дори по време на транспортиране или при полагане, абсолютно противопоказано е да работите сами с такъв материал. В същото време е необходимо да се закупи и монтира водоустойчив филм на покрива, за да се гарантира херметичността на покрива. Това води до увеличаване на стойността на покритието от този материал.

Гофрирана плоскост

Поцинкованите профилирани листове обикновено се използват за покриви. Повечето производители дават гаранция до 50 години за такъв материал – този период зависи от дебелината на защитния слой на самия лист. Благодарение на полимерните покрития покривът е добре защитен от корозия. Отбелязва се лекотата при монтаж, не са необходими специални устройства за изкачване нагоре поради лекотата на материала. Профилираните листове се произвеждат в голям брой цветове, което ви позволява да създавате индивидуални дизайнерски решения.

Декингът не е най-евтиният вариант за покриване на къщи, гаражи, стопански постройки. Струва повече от ондулина, но по-малко от мекия покрив. В същото време има само два недостатъка – всякакви дефекти в защитното покритие могат да причинят корозия, а освен това е необходима висококачествена звукоизолация.