Покривна дейност се извършва през цялата година. Всеки ден майсторите ремонтират покриви, издигат нови и заменят стария покрив с модерен материал. Със сигурност има специален подход при монтажа на покрива, когато времето не е благоприятно. Нека разберем този проблем заедно.

Общоприето е, че идеалните условия за монтаж на покрив и наистина всякакви други строителни работи са през топлото време, без резки промени в температурата, валежите и ветровете. Тоест, оптималното време на годината за ползотворен монтаж е пролетта и началото на есента. От своя страна вали през всяко време на годината, особено през есента и пролетта. Фирмите за покриви препоръчват да гледате прогнозата за времето преди да планирате покривни работи. Освен това, дори и да сте уверени в сухо време, трябва да се запасите с покривен материал, който ще предпази сградата в случай на неочаквани валежи. Като защитни материали се използват хидродифузна мембрана, хидро-бариерен филм и стандартен полиетилен с висока плътност.

Предварително подготвеният покривен материал предпазва от неприятности в случай на дъжд, когато монтажните работи вече са в ход.

Покривна конструкция при дъжд

Изграждането на къщата протича на няколко етапа. След издигането на стените се монтират ребрата, след което майсторите покриват покрива. Ако няма покрив на готовата основа, тогава това вреди както на рафтовата система, така и на дървената конструкция. Ако няма покрив, но всичко е готово вътре, тогава дъждът ще навреди на интериора.

Топлоизолационните материали на покрива, както и на тавана, са особено опасни от влага.

Характеристики на монтаж по време на дъжд

  • По време на гръмотевична буря всяка работа е забранена;
  • Ако майсторът работи на мокър покрив, той трябва да е в предпазен колан, въпреки наклона на покрива;
  • Необходимо е да се издигнат навигационни мостове, така че покривните да се движат безопасно по мокра повърхност;

Също така, всички инсталационни работи са забранени по време на дъжд или сняг.

За всеки тип покрив можете да различите собствените си функции за монтаж при дъжд. Някои покрития просто изсушават конструктивните елементи и защитават материала, а някои мокър монтаж е противопоказан.

Така че, ако майсторите строят нов покрив, а гредите и дървената конструкция са мокри, трябва да изчакате известно време, за да оставите дървото напълно да изсъхне. Това правило трябва да се спазва, ако топлоизолацията е положена между рафтовите крака. Ако топлоизолационният материал е положен върху мокра основа, техническите му свойства ще бъдат загубени. В зависимост от количеството на дъжда може да отнеме само 2-3 часа, за да изсъхнат всички структурни елементи.

Важен съвет – всички конструктивни елементи и материали трябва да се съхраняват на сухо място. Ако върху конструкцията се поставят хидро и пароизолационни филми, тогава тя не изисква допълнително покритие за дъжд.

Ако започне да вали по време на покривната дейност, тогава „отвореният“ участък на конструкцията трябва да бъде покрит с тента. За да направите това, използвайте материал с повишена водоустойчивост, например брезент, PVC филм, плътен полиетилен.

Когато работният ден приключи, конструкцията също трябва да бъде покрита със защитна палатка, в случай че внезапно вали през нощта.

Сред всички видове покриви по време на дъжд не могат да се полагат само меки керемиди. Монтажът на материала, както и на килима за облицовка, трябва да се извършва изключително в сухо време, независимо от качеството на основата. Това се дължи на това, че поставянето на килим или облицовъчен килим върху влажна основа е забранено съгласно инструкциите.

Работният ден на покрива при дъжд има своите тънкости. За нас основното е отсъствието на течове, което със сигурност ще се случи, ако работата се извършва в дъжда. Покриваме покрива и го предпазваме от влага, като по този начин спазваме технологията. Да, за истинските майстори нито топлината, нито студът, нито дъжда са ужасни, но отговорността към клиента винаги е на първо място!