Покривните прозорци са лесен начин да разширите пространството на дома си.

Те са удароустойчиви. Дървените елементи на прозореца са с алуминиеви профили, защитени от валежите. За медните покриви е разработена медна обшивка. Первазът предпазва прозореца и отвежда дъждовната вода.

Монтаж на покривни прозорци: технологични характеристики

Монтирането на покривни прозорци е опция, която все повече се избира от собствениците на частни къщи. Ако по-рано таванските пространства са били използвани, само за съхранение на ненужни неща, днес, все повече се приспособяват като жилищни помещения.

Следователно покривният прозорец се счита за неразделна част от жилищните квадратни метри. Външно подобна работа изглежда доста проста, но всъщност технологичните характеристики определят наличието на десетки тънкости и нюанси.

За да направите всичко правилно, трябва да следвате ясни инструкции и да знаете основните характеристики при монтажа.

Преди да продължите с основния процес, е необходимо да извършите много изчисления. По-специално, първата стъпка е да се определи ъгълът на наклона на покрива. Съгласно установените правила и препоръки на специалистите, такава работа се извършва най-добре, ако покривът е под ъгъл 10 градуса. В противен случай е по-добре да се направи – вентилационен люк.

Следващата задача е да се определи позицията на прозореца. Важно е правилно да го позиционирате в съответствие с ъгъла на гледката. В този случай прозорецът не трябва да се намира под 1,5 метра от пода.

Широчината и височината зависят изцяло от модела. Когато купувате, обърнете внимание на физическите параметри на продукта и ги сравнете с вашия покрив.

Процедура по монтажа

Този процес може да варира значително в зависимост от вида на покрива и избраните материали, физическите параметри и целта.

Каква е основната последователност, която трябва да се следва:

Отвор на прозореца. В началния етап определете неговия размер. Не забравяйте, че отворът трябва да е малко по-голям от самия прозорец – средно с 3-7 сантиметра от всяка страна. Определяне на склоновете.

Експертите препоръчват склоновете да са успоредни на пода. По този начин можете да получите повече светлина и по-ефективна вентилация.

Монтаж на дограмата. Той е прикрепен към системата на гредите или основата на покрива, в зависимост от вида на покрива. По време на монтажа се внимава елементите на рамката да не се накланят един спрямо друг. В противен случай в бъдеще ще има проблеми с тяхното използване.

Монтаж на изолационен и хидроизолационен слой. Това е важна стъпка за премахване пукнатините и енергийната ефективност на прозореца. На този етап самата рамка на прозореца е изолирана.

Изолирането на склоновете е последната стъпка. Важно е да се осигури слой изолация, без да се уврежда останалата част от конструкцията.

Старият таван ще стане приятно място за отдих и прекарване със семейството си.