Вентилация на покрива

Извършването на вентилация в къщата е очевидна за всички – отстраняването на отработения въздух и притокът на свеж въздух на негово място са необходими във всяка стая, а без вентилация е просто невъзможно. Но защо е необходима вентилация на покрива е по-сложен въпрос и не всеки може да даде изчерпателен отговор на него.

Защо е необходима покривна вентилация?

Причината, поради която вентилацията на покрива е необходима във всяка частна къща, е, че топлият въздух, който циркулира в помещението, се издига, според законите на физиката, до покрива. Именно там се натрупва, контрастирайки със студения въздух навън – което води до образуването там на конденз. Резултатът е пара, която се утаява върху покрива и разрушава носещите елементи на покрива.

Когато монтирате покривна вентилация, строителите заедно с нея могат да направят система за изпускане на дима – това оборудване е монтирано на покрива, така че ще бъде напълно оправдано да се решат два проблема наведнъж.

Основните причини, които правят инсталирането на покривна вентилация задължително:

  1. Нормалната циркулация на въздуха в помещението премахва отрицателното въздействие на кондензата, което означава, че предпазва от разрушаване на замазката, замръзване на къщата и запазва целостта на структурата на покривния пай.
  2. Покривната вентилация осигурява нормална температура под покрива, което намалява контраста с външната температура. Това намалява степента на нагряване на покрива през летния сезон – и предпазва покрива от заледяване през зимата.
  3. Запазването на характеристиките на топлоизолационния слой, дори при тежки условия на работа, ще доведе до дълъг експлоатационен живот на всички покривни елементи и ще премахне необходимостта от чести ремонти или подмяна на неговите компоненти.

Ако не се погрижите за покривната вентилация, под покрива винаги ще има висока влажност. Дори леко повишаване на съдържанието на влага във въздуха влошава характеристиките на топлоизолационната защита няколко пъти. При липса на вентилация, той просто ще стане неизползваем.

Разновидности на покривната вентилация за частна къща

Вентилацията на покрива може да бъде естествена или принудителна. Според нормите в къщите е необходимо или първото, или второто. Каква е разликата?

  1. Естествената вентилация в къщата е саморегулираща се система, която не изисква монтиране на допълнително оборудване – нейната работа се основава на принципа на конвекция на въздушната маса. Предимствата й са очевидни: без оборудване – без разходи за неговото инсталиране, поддръжка, електричество. Въпреки това, понякога теорията не работи на практика: неотчетен фактор може да повлияе на движението на въздуха и потокът свеж въздух отвън няма да се появи.
  2. Принудителната вентилация работи чрез създаване на зони с ниско налягане с помощта на оборудване като електрически вентилатор, монтиран в аспиратора. По правило няма нужда да се инсталира такава вентилация в частни къщи.