ремонтиран покривТака че, общо казано, всички покриви са структурно разделени на скатни и плоски покриви според техните характеристики. И едните, и другите имат редица предимства и недостатъци.

  1. Например, понастоящем покривите от плосък тип практически не се използват в процеса на изграждане на жилищни и частни къщи. Причината се крие във факта, че 3-градусовият наклон, който има този тип покрив, води до факта, че при валежи не се изтича добре от него. А това означава, че няма нужда да се говори за добра надеждност на плосък покрив.

А по отношение на дизайна, плоският покрив е много по-лош от скатния покрив. Следователно в повечето случаи плосък покрив е оборудван, ако се планира да се организира допълнително пространство върху него, като басейн, предна градина или тераса.

  1. Склонен покрив е много по-практичен в това отношение, което има няколко предимства по отношение на плосък покрив. Достатъчният ъгъл на наклона гарантира, че покривът е независимо изчистен от вода и сняг и като цяло е по-надеждна конструкция от плоския покрив. Под такъв покрив лесно можете да направите таванско помещение.

Въпреки редицата предимства, скатният покрив има някои недостатъци, които са свързани с високата цена на строителството и сложността на неговия ремонт по време на експлоатация.

Тавански и не тавански скатни покриви

Честно казано, струва си да се каже, че собственикът на бъдещия дом се опитва да избере някой от няколкото предлагани варианта за покрив. Т.е. или конструкция от тип таванско помещение, или структура без таванско.

  1. Покривът от тавански тип се отличава със своята простота на конструкция, така че такъв покрив може лесно да бъде изграден дори да е независимо. Много често ъгълът на покрива на таванското помещение зависи от вида на покривния материал. В този случай трябва да се вземе предвид както натоварването, което такъв покрив трябва да побере, така и цената на строителния материал по време на неговото изграждане.

В допълнение, този тип предвижда възможност за ремонт без да се заменя целият покрив. Ако изборът е направен в полза на таванския покрив, тогава трябва незабавно да определите дали таванското помещение ще се използва в бъдеще или не. Т.е. именно от това решение ще зависи изборът на горния етаж на тавана, който може да бъде дървен или бетонен.

  1. Друг вид покрив е таванското помещение. Основната му разлика от другите видове тавански покриви в частните къщи е, че в този случай покривните конструкции ще действат като външни стени. Такъв покрив е много оригинален, така че външният вид на самата къща ще бъде много необичаен.

И всичко би било добре, но работната площ на таванското пространство в този случай е намалена, а процесът на издигане на тавански покрив е много труден и не е лесно да се справите с него независимо без подходящ опит.

Като правило покривът с извивка, за да се укрепи, е необходимо да се поставят дървени опори отвътре.