pokriv-s-mnogo-prozorciВ съвременното жилищно строителство, таванските етажи набират все по -голяма популярност. И не е чудно, защото такъв проект е оптимален от гледна точка на спестяването на разходи при запазване на използваемата площ на сградата. При такива конструктивни решения обаче трябва да се обърне специално внимание на два въпроса – изолация на покрива и вътрешно осветление.

Един от вариантите е монтаж на капандури или люкове с последващо монтиране на предни прозорци. Въпреки че днес не е проблем да се правят пластмасови прозорци с необичайна форма, наличието на капандури на покрива е свързано с появата на допълнителни вдлъбнатини, промяна във формата на покрива, необходимост от издигане на странични стени, и т.н. Много по-рационално решение би било използването на специални покривни прозорци, които се монтират директно по равнината на покрива. Капандурите са популярни навсякъде и независимо от вида на покрива.

Съвестният производител винаги се характеризира с показатели за качество, надеждност и издръжливост на своите продукти, голямо разнообразие от модели и стандартни размери. Изборът на покривни прозорци също трябва да бъде направен според посочените критерии.

Лесният монтаж е още едно от предимствата на продукта, благодарение на редица дизайнерски решения: покривният прозорец е напълно сглобен фабрично, осигурявайки надеждна херметичност, на рамката на прозореца е монтирана преграда за пароизолация, ъглите с фиксиране на щифтове осигуряват правилното монтиране на покрива. По този начин покривът трябва само да подготви правилно отвора при монтажа на покривния прозорец и да се погрижи за достатъчна хидроизолация. Въртящите се панти позволяват да се регулира положението на крилото спрямо кутията, без да се прибягва до демонтиране на покривния прозорец, което в бъдеще ви позволява да елиминирате малки изкривявания, произтичащи от работата на гредите или свиването на сградата.

Възможни трудности и проблеми, които може да се срещнат при монтирането е при завършен покрив. Може да се появи сложност при демонтаж или монтаж на покрива и влошаване на хидроизолационния филм.

Монтажът на покривни прозорци в строящ се покрив може да бъде усложнен само от неправилен избор на стандартния размер на прозореца, в резултат на което ще трябва или да демонтирате частично рафтовата система, или да изберете прозорец с по-подходящи размери. Прекъсването на носещите греди в зоната на монтаж на покривния прозорец е силно нежелателно. Освен това, съществува риск от нарушаване на височината на капандурата в покрива или изкривяване на рамката, което допълнително може да доведе до неправилно затягане на прозореца.