В много отношения комфортният микроклимат в къщата се определя от това колко добре е монтирано покривното покритие. Независимо какво ще монтирате на покрива на къщата си: керамични или метални керемиди, настилки, мек покрив или битумни вълнообразни листове, трябва да се внимава да се осигури вентилация на пространството под покрива. Доскоро подобно понятие като вентилация на пространството под покрива беше без значение. Покривите на частните и селските къщи на нашите баби и дядовци или се проветряваха чрез капандури, или най-често изобщо не се проветряваха. Но топлият и влажен въздух, който винаги се образува вътре в къщата, трябва да отиде някъде и доскоро той намери изход през пукнатините в покрива и стените на къщите.

Какво е толкова опасно при липсата от вентилация на покрива?

През зимата влагата, която се съдържа във въздуха, изпълващ пространството под покрива, отлага се под формата на конденз върху вътрешната студена повърхност на покрива и го унищожава при замръзване и последващо размразяване. През зимата поради честите температурни промени може да има доста много такива цикли, в резултат на което се образува много благоприятна среда за растежа и развитието на гъбичките.

Покривът постепенно се уврежда и може да изисква ремонт много по-рано от изтичането на гаранционния му срок, определен от производителите. През лятото слънчевите лъчи предизвикват нагряване на покрива, което освен ултравиолетова светлина скъсява живота на покрива, това важи особено за меките покрития. Ако имате таванско помещение, тогава ще бъде невъзможно да го обитавате. За тези помещения традиционната схема на вентилация през прозорците на капандурите не е подходяща, тъй като по време на използването се образуват застояли зони.

Съвременните вентилационни системи на подпокривното пространство успешно решават следните проблеми:

Премахване на въздух, наситен с пара, проникващ нагоре от вътрешността и изравняване на температурата по цялата повърхност на покрива (така че да не се заледяват студените надвеси поради топене на сняг върху нагрятите повърхности на склоновете), както и намаляване на излишъка топлина, която се получава под покрива под въздействието на слънцето.

Как работят съвременните вентилационни системи на подпокривното пространство?

Те се основават на принципа на желанието топлия въздух да се издигне нагоре. Постъпването на студен въздух отдолу нахлува чрез така наречените отвори и отстраняването на топлия въздух отгоре се осъществява с помощта на така наречените изходи – изпускатели на покрива. Така се създава конвективен въздушен поток. Входните отвори за въздух (въздушни входове) също са затворени с винил. Те са незаменими за дизайна на первазите на покривите, верандите и високите части на сградите. Монтирането им е много лесно, те не трябва да бъдат боядисани, като сайдинг, те не изискват допълнителни грижи.

Един от възможните неприятни моменти при тях е, че вентилационните отвори могат да станат прашни и трябва да се почистват. Трябва да се признае, че тези елементи не винаги са лесно достъпни, най-често трябва да вземете висока стълба за това.

Винилът се предлагат в двата най-популярни цвята, тъмно кафяв, както и бял. Строителството на покрива с тях започва през втората половина на лятото или есента, последният етап – монтажът на покрива вече е подходящ, когато температурата може да падне под 0 ° C.

Как да се справим с надвисналите навеси?

Възможно ли е да монтира винил при минусови температури?

Да, разбира се, възможно е, ако използвате качествен материал. Благодарение на своята уникална еластичност, можете да оформите всякакви ъгли и да подгъвате. Системите за вентилация на покрива са най-необходимата и най-изгодна инвестиция при изграждането на къщата, а с помощта на винил можете да направите надежден покрива и да спестите.