remont-na-pokriv-plovdiv-5Снегът най-после се е стопил, време е да се уверите, че покривът ви е оцелял през зимата и никъде не е повреден. Това е особено важно, ако къщата се използва изключително като лятна вила и никой не живее там от дълго време. Но дори и при целогодишно пребиваване в нея е по-добре да не пренебрегвате пролетната комплексна проверка на покрива – особено след голяма зима. Незначителните щети може все още да не се проявят по никакъв начин, но на този етап в идеалния случай е необходимо да се справите с тях, това ще ви спести много време и пари в бъдеще.

В идеалния случай проверката на покрива трябва, разбира се, да се извърши от специалисти. Още по-добре е да се извърши от майсторите на фирмата, които са монтирали покрива и които са наясно с всички нюанси, свързани с конкретното покривно покритие. Ако покривът е със сложна конфигурация, най-вероятно не можете да го направите без специалисти. Но, разбира се, по-добре е да инспектирате покрива поне сами, отколкото да не му обръщате внимание.

Откъде да започна?

Като начало можете да се качите на тавана и внимателно да разгледате покрива „отвътре“. Ако някъде има петна, това е тревожен знак – покривът изисква незабавно внимание, не трябва да чакате, докато влагата от таванското помещение започне да прониква в жилищните помещения. Следите от мухъл или плесен показват същото – плътността е нарушена и ако не се вземат спешни мерки, това може да доведе до унищожаване на носещите конструкции на дървена къща.

Проверяваме и ребрата. След много снежна зима, особено ако конфигурацията на покрива допринася за образуването на големи снежни колела, системата с рафтове може да се „прокара“ и да се повреди. Мухъл и плесен по носещите греди, както като цяло и на всички други места, също не трябва да има.

Дори и най-здравото покритие може да се повреди в резултат на някакъв вид непреодолима сила – например, паднал тежък клон на дърво. Всички открити повреди, дори и най-малките, трябва да бъдат поправени възможно най-скоро. Една малка пукнатина, може да бъде поправена със силиконов уплътнител, но всичко това е временна мярка. Ако нещо се е напукало, по-добре е да замените изцяло такъв покривен елемент.

В това отношение собствениците на тези покриви са в изгодно положение, където елементите на покрива лесно се заменят и това може да се направи самостоятелно доста бързо.

Също така проверяваме и особено внимателно всички фуги – с комини, улуци, капандури. Това са най-слабите места, където течовете са най-чести. Важно е да се гарантира, че уплътнителят и другата изолация са непокътнати и изпълняват своята функция. Ако подозирате, че това не е така, по-добре е отново да покриете фугите с уплътнител. Още по-добре, консултирайте се с експерти.

Почистват се улуците

Важен момент е да се прегледат всички улуци и тръби за запушване с клони и други замърсявания. Всички канали трябва да бъдат почистени от всичко, което е напълнено там.

И не забравяйте: по-добре отделете малко време за решаване на дребните проблеми, отколкото да правите основен ремонт по-късно.