remont-na-pokriv-burgas-7Защо трябва да има проветряване на нежилищното пространство под покрива и откъде може да идва влагата. Това води до създаване на опростена версия на вентилационна система.

Влагата се съдържа в топлия въздух, който според законите на физиката се издига от хола и прониква на покрива чрез пароизолация. Също така, топлия въздух може да навлезе там и през процепите на стените от тухла. Ако парата не излиза, тогава, когато температурата спадне, се кондензира върху студените повърхности на покрива и започва разрушителното си действие.

Най-ефективна вентилация се монтира под покрива. Тази вентилация позволява използването на топлина при налягане на вятъра. При правилна вентилация за 1 час въздушният поток преминава два пъти по протежение на покрива. Въздухът започва да циркулира през стрехите и пролуките към первазите с вентилационни канали. За да се гарантира, че въздушният поток свободно преминава през отворите на билото в изолираното таванско помещение, между покривния килим и изолационния слой е разположена вентилационна междина с ширина около 5 см.

Друг вариант е използването на дефлектори или вентилационни турбини, които могат да създават принудителна тяга. Долната им част трябва да преминава през хидроизолацията, за да се изтегля въздуха от изолираното таванско помещение. На покривите с малък наклон, отворите на билото могат да бъдат запълнени със сняг през зимата, следователно, вентилационните елементи под формата на тръби се монтират като качулки, височината им трябва да бъде по-голяма от височината на снежната покривка.

Най-старият начин за проветряване на покрива е чрез монтиране на капандури. За проветряване на студено таванско помещение има достатъчно отвори на корниза и билото, както и прозорци. Вентилацията на изолираното таванско помещение изисква подреждане на вентилационна междина и използването на специални елементи, които усилват въздушния поток.

Капандури

Съществува мнение, че схемата за вентилация на покрива през прозорците на капандурите е неефективна, тъй като има застояли зони в горната и долната част на прозорците, но ако проектът вече работи, трябва да обърнете внимание на няколко точки при подреждането на тези елементи. За по-добра вентилация прозорците на капандурите се правят от противоположните страни на покрива. Препоръчителният размер е 800 х 600 мм. Първият етап е производството на дървена рамка, която е прикрепена към ребрата на покрива със стелажи. Горна рамка, покрита с покривен материал. Онези мансардни прозорци, които имат същото покритие като на покрива, изглеждат по-естетически. Понякога страните вместо покривен материал е облицован. Когато създавате капандура, трябва да сте сигурни, че:

  • – хармонично се вписва в покрива:
  • – не е монтиран близо до билото или стрехите на покрива, както и отстрани;
  • – разстоянието между двете капандури трябва да бъде най-малко 1 м.

За да е топла къщата през зимата и хладно през лятото, на покрива се полага не просто покритие, а цял покривен слой, най-дебелият слой от който е изолация. Дебелината му зависи от коефициента на топлопроводимост на материала и климатичната зона, в която е построена къщата.