Какви характеристики трябва да има покривната настилка?

За да може покривът ви да служи повече от десетина години, вземете предвид следните параметри при избора на покривна настилка:

  • – Профилът трябва да има трапецовидна форма, за предпочитане с допълнителни усилвания;
  • – Изработени от поцинкована стомана с полимерно покритие;
  • – Типът на профила трябва да съответства на ъгъла на наклона на покрива на интензитета на натоварванията;
  • – Дебелина на метала – не по-малко от 0,45 мм;
  • – Обърнете внимание на маркировката на производителя на метали и страната на производство.

Въз основа на практиката материалът се избира според два източника на информация:

  • – Съгласно документи, удостоверяващи качество;
  • – Чрез визуална проверка и измерване на параметри (дебелина, геометрия на листа, височина на вълната).

Освен това покупката отчита репутацията на производителя, гаранцията на продукта, опаковката и възможността да поръчате според индивидуалните размери.

Документите, показващи характеристиките на качеството, включват:

  • – Сертификат за произход на метала от производственото предприятие, в който са посочени класът на стоманата, дебелината на листа, количеството цинк и дебелината на полимерното покритие;
  • – Писмена гаранция на производителя.

Обърнете внимание на дебелината на листа, степента на стоманата и параметрите на антикорозионните покрития. Гофриран метален лист с минимална дебелина 0,45 мм е подходящ за покрива. Съдържанието на цинк трябва да бъде най-малко 180 g. Дебелината на лъскавото полимерно покритие е 15-25 микрона, а матовото – 35 микрона.

Невъзможно е да се приложи за покрив професионален лист, боядисан с прахови бои и други цветни сегменти. Материалът не само изгаря и губи своята привлекателност, но и служи за кратко от 2-3 години. Такива продукти принадлежат към категорията „евтини“ и за производството на такива продукти обикновено се използва тънка стомана с ниска плътност на цинково покритие.

За покрив се използва велпапе с височина на вълната 20 mm или по-висока, в зависимост от площта и ъгъла на наклона на склона. Нормите се проверяват в зависимост от региона, тъй като външното въздействие под формата на сняг, обледеняване, силни дъждове във всеки регион е различно. Например в северните райони покривът трябва да издържа на снежно налягане с дебелина до 1,5 метра, а в южните райони до 1. Срокът на експлоатация на профилирания лист директно зависи от дебелината на стоманата и качеството на използваните антикорозионни материали.

Визуална проверка на листа и измервания

За да направите това, се нуждаете от микрометър и шублер или мерителна лента. Това ще ви позволи да определите няколко параметъра. С помощта на микрометър измерваме дебелината на листа, височината.

След това се уверете, че е равномерно нанесен полимерния слой. За да направите това, поставете листа по такъв начин, че да има отражение. Проверете краищата на продукта за повреда на защитното покритие.

Преди да купите покривна настилка, консултирайте се от какви допълнителни елементи и аксесоари се нуждаете. Всички продукти трябва да бъдат направени в същия цвят като профилирания лист.

Когато инсталирате покрив със сложна конфигурация, е необходимо независимо отрязване на профилирания лист. За да избегнете преждевременната корозия, препоръчваме да обработите точките на рязане със специална боя, която съответства на цвета на покритието.