ледени висулки на покрив

 

 

Как да открием теч от покрива? Петното на тавана може да е достатъчно далеч от него. Водата може да се разпространи по таваните на разстояние от няколко метра и да тече там, където намери пролука в тавана.

Оглед на тавана

Трябва да се започне с оглед на таванското помещение. По-добре е да направите това по време на дъжд, тогава ще бъде възможно да се открие мястото на теча чрез капки или струйки вода. Мястото, където капките се появяват на тавана, не е задължително да е точно срещу мястото, където се е повредил покривът.

Водата може да се разпространи по гредите, дървената скара, по изолацията, както надолу, така и отстрани. Необходимо е внимателно да се огледат гредите и щайгата до мястото на капката: има ли мокри петна и пътеки по тях. Необходимо е да се измери разстоянието на откритият теч от фронтона и от билото или долния ръб на рампата.

Външен оглед на покрива

Качвайки се на покрива, първо трябва да прегледате покривните листове, които са близо до намереният теч на тавана. Проверява се:

  • Целостта на покривния материал;
  • Запазване на външния вид на листовете, липса на изкривявания и деформация;
  • Пукнатини, дупки, следи от корозия;
  • Плътност на съседните листове, силата на тяхното закрепване към щайгата и един към друг.

Ако течът минава през тръба или стена, проверете фитингите, тяхната цялост, уплътняване и спазване на технологията за монтаж.

Характеристики при отстраняване на течове

Повечето повреди могат да бъдат отстранени от самите собственици. Това изисква:

  • Начално ниво на покривни умения;
  • Запас от покривен материал със същата форма и цвят;
  • Наличие на стълби, скеле и лични предпазни средства. При покривни работи не забравяйте да използвате предпазен колан и строителна каска.

Малките отвори в покрива могат да бъдат запечатани с шпакловка, уплътнител или различни лепила. Важно е да знаете, че това е временна мярка. Това няма да спре процесите на корозия и разрушаване на материала и в краткосрочен план повреденият лист ще трябва да бъде заменен.

Покрив от шисти

Различни лепила и уплътнители, циментова замазка, битумни ленти могат да решат проблема с малките стружки и пукнатини, но не за дълго. По-добре е незабавно да смените повредения лист. Бъдете внимателни, когато правите това.

Естествени керемиди

За дребни ремонти можете да използвате смес от една доза вар и 2 дози пясък. Разрежда се до състояние на гъста „заквасена сметана“ и пукнатините се запълват и покриват. По-сериозните повреди се поправят чрез смяна на плочките.

За да направите това, ще трябва също да разглобите значително парче от покрива. Под него е задължително да проверите състоянието на хидроизолацията и, ако е необходимо, да поставите нова.

Метални плочки

Малките повреди могат да бъдат поправени с уплътнител и боядисани с подходящ цвят. При сериозни течове листът се сменя изцяло. Но първо трябва да проверите състоянието на крепежните елементи: дали всички винтове са здраво затегнати.

Мек покрив

Ако сегментът на мекия покрив е напукан, ръбовете на пукнатината внимателно се огъват назад, субстратът се изсушава със сешоар. След това повреденият лист отвътре се намазва с битумен мастик, притиска се към основата и отгоре се нанася слой мастика. При смяна на цял лист с мастика е задължително да се намажат и всички съседни листове.