хидроизолация на покривНадежден и правилно поставен хидроизолационен материал може да издържи на температурни промени, силен сняг, продължителни дъждове и внезапни ветрове. Правилната хидроизолация на покрива, правилно избрания материал за покритие (шисти, метални плочки и др.) ще защити покрива.

Трябва да се вземе предвид формата на самия покрив. Ако това не  бъде взето под внимание, тогава идеалният хидроизолационен слой няма да работи. Обмислете всеки фактор по-подробно.

Избор на хидроизолационен материал за плоски покриви

Плоските покриви имат малък наклон (около 5%), което разширява гамата от хидроизолационни материали.

Положената хидроизолация на плоския покрив е създадена от валцовани материали, покрити от двете страни с модифициран битум. Материала се фиксира с газова горелка, загряване на битума за перфектно свързване. Въпреки това, дори и с най-идеалното полагане хидроизолацията ще трябва да се подмени след 5 години, защото това е експлоатационен живот на битумните покрития.

Спрейната хидроизолация е идеална за плосък покрив с труден терен (издатини, парапети и др.).

Валцованото покритие няма да може да изолира всички издатини, което означава, че покривът скоро ще започне да пропуска влага.

При пръскане, хидроизолационният материал се полага равномерно  и по този начин се осигурява максимална плътност и цялост на покритието. Най-популярният вид материал е течната гума.

Тя се напръсква със специална техника, смесвайки две течности, които веднъж напръскан покрива се втвърдява, но с еластична основа.

Пръскането трябва да се извършва от професионални екипи и само след правилна подготовка на покрива (грунд, армировка и др.). В противен случай, нивото на адхезия на каучука и неговата способност да издържи на голяма амплитуда на температурите няма да е качествено.

Абразивната хидроизолация е прост и надежден начин за защита на строителните конструкции от влага. В хидроизолацията влиза битум, или специални смеси цимент. Достатъчно ефективен метод, при който покритието се получава безпроблемно и дълбоко проникващо в основата. Покрийте покрива в няколко слоя.

По време на работа такива смеси стават плътни и водоустойчиви, но изискват защита от механично натоварване. Случайните удари нарушават целостта на хидроизолацията, а в тези места влагата лесно прониква в дълбините на покрива.

Как да се направи хидроизолация на покрива със собствените си ръце:

Покривът се почиства от отломки и се грундира. След пълно изсушаване, се налива малка площ от предварително загрята смес. Горещата смес се навива върху повърхността с валяк, за да се осигури равномерно покритие. Валякът трябва да се търкаля с усилие, натискайки върху него. Изсипете следващия раздел и веднага го разгънете.

Наливна хидроизолация се различава по това, че покриването е течна маса. Изсипва се по целия покрив, като нормална боя, създавайки солидна хидроизолационна мазилка. Ако е необходимо, хидроизолационното покритие подсилва армировката. Течното покритие, е податливо на случайни удари, натискане.

Мембранната хидроизолация се появи сравнително наскоро. Тя се създава от облицовъчни мембрани (специални филми от полимери) по цялата повърхност на покрива. Тези филми притежават уникални свойства: Те освобождават целият въздух, попаднал в изолационния слой, но служат като бариера за навлизането на вода отвън.

Той е най-устойчив на хидроизолационен материал, който не се поддава на механични повреди, нито от ултравиолетова радиация, нито от пожар. Мембраните се продават на рула. Всички части са заварени със специално оборудване, което осигурява високо ниво на херметичност. Покритията могат да бъдат залепени към замазката, но е по-добре да се фиксират само ръбовете и да се натисне центъра към покрива с баласт. В този случай хидроизолацията няма да се повреди, ако има движение на къщата.