remont-na-pokriv-burgas-7За да ви е приятно да гледате покрива на къщата от всички страни, трябва  всички греди да бъдат защитени, и внимателно да бъде подрязани. Една от тези „козметични“ операции е запълването на надвесите на покрива. Той ще даде както на покрива, така и на самата къща необходимата завършеност, и в същото време ще осигури допълнителна защита.

В зависимост от формата на покрива на къщата, отворите на покрива могат да бъдат затворени.

Надвесът е оформен от рафтовата система, стърчаща спрямо стените на къщата на определено разстояние. Стойността му се определя от проекта или може да бъде зададена по искане на собственика. При наличието на допълнителни вертикални опори изходът за стрехите може да служи като покрив над верандата.

Надвесът се нарича долната част на покрива, стърчаща отвъд нивото на стените на къщата. Той предпазва основата и стените от дъжд. Ширината му може да варира от 40 сантиметра до метър. По принцип според правилата за строителство изобщо не е необходимо тази част от сградата да се подава.

Въпреки това могат да възникнат някои неприятности. Например, силен вятър, пълзящ отстрани под незащитен надвес на покрива, може просто да наруши покрива.

Според правилата покривът е подгънат след всички монтажни работи на покрива. Също така преди това трябва да се извърши изолация на всички външни стени на къщата. Тоест, свързващото вещество е един вид последен етап от строителството и външната украса на вашия дом.

В съответствие с архитектурните предпочитания на строителя устройството за подгъване на покрива върху перваза може да се извърши по два начина.

  • По протежение на ребрата на покривната система;
  • Перпендикулярно на стената на къщата.

В първия случай рафтовите крака, простиращи се отвъд стените, са облицовани допълнително отвътре. По този начин изглежда по-естетически благодарение на естественото удължаване на покрива.

Но този метод не винаги е удобен, защото повечето специализирани довършителни материали и компоненти са направени за хоризонтално покритие, при което надвесът на покрива и стената са перпендикулярни (под ъгъл от 90 градуса) един към друг. За това е монтирана специална кутия, върху която впоследствие се пълни довършителни материали.

Надвесни довършителни материали

На строителния пазар елементите за декориране на надвеси са представени в широк асортимент. Основните суровини за производството могат да бъдат определени метал, PVC (пластмаса или винил) и дърво. Готовите елементи с необходимия набор от аксесоари за удобен и бърз монтаж са много популярни в цял свят. В допълнение към лесният монтаж, сред предимствата на такъв материал могат да се разграничат разнообразни цветови схеми и издръжливост.

Стоманените елементи се изработват по поръчка под формата на панели с дължина от 0,5 до 8 метра. Можете също да закупите готови продукти със стандартни размери: 2,4 и 3 метра (стойностите са кратни на ширината на надвеса съответно 600 и 500 мм).

На външен вид материалът най-често имитира естествен лъч или дъска. Ширината на панела зависи от профила и варира между 240-305 мм. Най-известните са двойни и тройни елементи.