metalni-pokriviПокривът е най-важният елемент от всякакъв друг вид конструкция и затова към избора на материалите трябва да се подхожда с цялата отговорност и да не се опитва спестяване.

Метални керемиди. Предимствата на материала

Днес 60% от всички сгради на територията на страната ни са покрити с метални керемиди и това не е изненадващо, защото този покривен материал има отлични характеристики и, ако е правилно монтиран, може да продължи няколко десетилетия. Като допълнение, метална керемида изглежда красива и осигурява пълна защита на сградата от външни фактори.

Металната керемида е изработена от ламарина и покрита със специално защитно покритие, което значително удължава нейния експлоатационен живот и предотвратява образуването на корозивни процеси.

Ако говорим за основните предимства на този покривен материал, тогава си струва да се подчертае следното:

  • Лесен монтаж. Покривният материал е прикрепен към гредите с помощта на специални самонарезни винтове с гумени уплътнения. По правило за извършване на работата са достатъчни само двама или трима души. Освен това листовете метални керемиди се поддават добре на рязане, благодарение на което материалът се използва за подреждане на покриви с каквито и да било архитектурни характеристики, без да усложнява значително технологията.
  • Леки на тегло. В сравнение с естествените плочки или шисти, металните плочки са леки. Благодарение на тази функция, процесът на монтаж е значително опростен и в повечето случаи елиминира необходимостта от укрепване на гредите.
  • Дълъг експлоатационен живот. Поради наличието на защитно покритие, металната плочка не ръждясва и запазва целостта си в продължение на много години. Този материал има висока степен на якост и дори когато се използва в сурови климатични условия, може да продължи от 10 до 30 години (в зависимост от дебелината на профила).
  • Естетика. Текстурираният листов материал изглежда много добре на всяка повърхност на покрива. В допълнение, съвременните производители предлагат тази настилка с няколко цветови опции, което ви позволява да създадете покрив, който е в хармония с външния завършек на сградата като цяло.

Как да изберем качествена метална плочка?

Ако имате нужда от наистина надежден покрив, тогава, когато избирате метална керемида, не се опитвайте да спестите, а също така обърнете внимание на редица нюанси като:

  • Дебелина на профила. Колкото по-голяма е стойността на дебелината на листа, толкова по-дълго може да издържи завършеният покрив. Висококачествената метална плочка има дебелина на профила най-малко 0,5 мм.
  • Наличност на впръскан цинк. Цинкът предотвратява излагането на метала на корозивни процеси. Количеството на това пръскане върху добре направен материал трябва да бъде не по-малко от 200 грама на 1 кв. м.
  • Полимерно покритие. Когато избирате метална плочка, обърнете специално внимание на полимерното пръскане. Той трябва да е с високо качество и еднакъв.