покрив с метални керемидиТози материал е много често срещан, въпреки че е известен по отскоро. Покривът с метални керемиди  ще бъде надежден, практичен и дълготраен.

Основните предимства на този материал са ниската цена, простата техника на работа, лекото тегло. Този строителен материал получи името си поради визуалната си прилика с обикновените керамични плочки.

Една от отличителните черти на този материал е относително малкото му специфично тегло, така че теглото на един метър квадратна метална плочка е около 5 кг, а оригиналната му керамика тежи 35-40 кг. Разликата е много чувствителна.

Има различни видове метални керемиди, а за да изберете оптималното покритие, трябва да разберете по-какво се различават.

В повечето случаи като изходен материал за създаване на метални покриващи керемиди се избира поцинкована стомана. От нея се изрязват листове от необходимия размер, които след това се покриват със защитни вещества.

Най-висококачествените метали се обработват с полимерни покрития, например полиестер. Полимерният слой предпазва стоманата от влага и ефектите на различни негативни фактори. В резултат на това металните керемиди издържат по-дълго време. Също така полимерното покритие има естетическа функция, тъй като определя как ще изглежда покрива.

Предимства

Ако сравните метални керемиди от глина, ще забележите някои предимства, характерни за първата. Разбира се, металът не е такъв екологично чист материал както глината. Но той има силните си страни. Сред най-значимите предимства на метала ще бъде следното.

Голяма устойчивост. Глинените плочки се разделят достатъчно лесно и тежат много. Металните керемиди – материалът е изключително издръжлив и лек. Дори и при тежки натоварвания може да се деформира, но да не се разделя.

Ниска цена. Металните керемиди струват много по-евтино в сравнение с „класическите“. Икономичността на материала може да се обясни с факта, че по време на монтажа не е необходимо да се прибягва до помощта на висококвалифицирани работници.

Лесно оформяне. Това предимство също е изключително важно, защото ако желаете, самите собственици ще могат да положат материала на покрива.

Голяма гама от цветове – днес почти всеки може да избере цвят по желание.

Недостатъци

Такъв покривен материал има малко минуси, но е невъзможно да не ги забележите.

Първата вече е обявена – не достатъчно висока екологична чистота.

Вторият недостатък е, че металната керемида не е в състояние да осигури прилична топло и звукоизолация. При полагане се препоръчва да се оборудва допълнителен изолационен слой.

Материал, от който са произведени

Най-популярно е покритието от стомана. Тези листове имат поцинковано покритие, както и защитна обвивка. Поради това те са по-устойчиви на околната среда. Плочката от алуминий се различава по лекота и издръжливост, но има по-висока цена и ограничена цветова гама.

Повърхността му е покрита със защитен слой, поради което се увеличава експлоатационният му живот. Медните листове могат да бъдат намерени на стари сгради или архитектурни паметници. Този материал не се нуждае от защитно покритие. След изтичане на времето върху повърхността на листа ще се образува зелена патина и тя ще се превърне в защитен слой.

Геометрия и дълбочина на вълните

Тъй като материалът е различен по структура и дълбочината на вълните, на металния покрив има уникален модел. Използвайки тези параметри, той се разделя на типове.

Например, най-разпространеният материал този, който прилича на естествена керемида. Той има закръгленост на профила със симетрични или асиметрични стъпки, което е разликата му от другите материали.

Метални каскади е най-икономичният материал. Разполага с голяма монтажна гума и праволинейна форма на продукта, с помощта на която е възможно да се използват листове на покриви на комплексна конструкция. Покривите с този вид метал имат ясни прави линии, има пропорционалност на класическия стил.

Банга  е най-новият вид метална керемида. Имат голяма височина на вълната, която се дължи на намаляване на монтажната ширина. Тази геометрия създава визуален триизмерен ефект. Този изглед се използва за къщи, където покривната площ е малка.

Защитен покриващ слой

Защитният слой обикновено са вещества като полиестер, пластизол, пурал. Те са устойчиви на валежи, температурни промени, не са изложени на слънчева светлина.

Цената на метала не е висока. Трябва само да закупите необходимото количество материал – и да започнете работа. Монтирането на метални покриви е лесно. Работата отнема много малко време. Но трябва да помним, че проектираната решетка трябва да отговаря на формата на продукта.