покрив-керемиди

Струва си да се информирате преди да закупите материала. По правило професионалните майстори на покриви имат добри отношения с производители или продавачи и те често получават отстъпки. Освен това може да се консултирате с изпълнителя какъв покривен материал ще бъде добър в тази ситуация, тъй като покривите са добре ориентирани към различни покрития и имат свои собствени предпочитания.

Признаци на професионализъм

Компетентността на фирмата изпълнител вече може да се определи от начина, по който започва работа. Добрият специалист на първо място проверява колко са равномерни склоновете. За да направи това, той дърпа въжето между крайните ребра на всеки от пистите.

По този начин той проверява дали диагоналите на склоновете са равни и в зависимост от резултатите прави заключение, че покривът не е деформиран. Опитния майстор знае начини за справяне с неравностите. Квалифициран специалист проверява предварително колко покривен материал е необходим за всеки от склоновете и поставя необходимото количество на покрива. Материалът се нарязва преди монтажа. И обратно, пример за очевиден непрофесионализъм е например запечатването на канала с полиуретанова пяна или използване на шлифовъчна машина за работа с метални елементи на покрива.

Предварителна работа

Майсторът на покриви не се занимава само с монтажа на покритието. Първо, той трябва да постави покривния филм, да забие ламелите на дървената скара и контратата, или да извърши твърди подови настилки: филмът е необходим, ако са положени керемиди или метални керемиди. Твърдите подови настилки се изпълняват под шиндли.

Филмът (както с висока, така и с ниска паропропускливост) трябва да бъде положен върху ребрата с припокриване 10 см. Релсите на противорешетката са приковани към ребрата, които държат филма и образуват въздушната междина, необходима за ефективна вентилация на склоновете на покрива. Перпендикулярно на летвите на насрещните ламели, майсторът трябва да забие ламелите на летвите, към които ще бъде прикрепена плочката или металната плочка. Твърдите подови настилки могат да бъдат направени от OSB-плоскости, от устойчив на влага шперплат или от набраздени дъски (т.е. фрезовани до канавка-гребен).

Внимание!

Трябва да се знае, че дори перфектно монтирана дренажна система не решава напълно проблема с дренажа. Дъждовната вода, която тече от покрива, трябва да се пренасочва към канализационната мрежа – например, като се използват входове за дъждовна вода, свързани директно към канализационната тръба, или с помощта на тавите на линейната повърхностна дренажна система, разположена в стените на къщата – така че водата, която тече от изходящия завой на канализационната тръба , няма да намокри стените и основите.