roof-oldКондензът на покриви от велпапе или метални керемиди е доста често срещан проблем, пред който са изправени тези, които са нарушили технологията при монтаж или са решили да спестят от материали.

Най -често процесът на кондензация се задейства от следните грешки при инсталирането:

Лоша топлоизолация. Изолацията на покрива се избира в съответствие с климатичната зона, дебелината на стената. Смята се, че минималната дебелина на топлоизолацията трябва да бъде най -малко 150 мм, за да се предпази наклонът от топлинни загуби. Понякога изолацията на склоновете не е достатъчна, тогава стените на къщата също са изолирани. Проблемите често възникват поради факта, че топлоизолационните материали с времето се навлажняват, губейки своята ефективност. Покривът е правилно изолиран, ако няма топлинни загуби през повърхността му.

Липса, неправилен монтаж или лошо качество на пароизолация. Всеки покрив има три задължителни слоя: пароизолация, след това изолация с хидроизолация. Пароизолационният филм, който е прикрепен директно към гредите над топлоизолацията, предпазва от проникването на вода и пара в него. Често по време на монтажа пароизолацията се поставя от грешната страна, след което кондензатът се утаява от вътрешната страна. Опитните майстори отбелязват, че пароизолацията трябва да се прави, като се използва съвременен покривен материал.

Лоша вентилация. Пространството под покрива трябва да се проветрява, за да не възникне излишна влага. Можете да направите покривен аератор, но те работят по -ефективно, когато има 2 или повече от тях. Необходимо е да се организира вентилация, така че всмукването на въздух да се извършва от улицата.

Опции за вентилация

Няма празнина между хидроизолацията и покрива. Разстоянието между метала и филма трябва да бъде най-малко 1-3 см.

Нестандартни материали. За да няма конденз под покрива, е възможно само ако следвате технологията на монтаж и използвате висококачествени материали.

Важно! Опитните майстори на покриви съветват – задължително е да се направи висококачествена изолация, пароизолация и захранваща вентилация, в противен случай не може да се избегне кондензът.

Как да поправя проблема?

За борба с конденза е по -добре да се включат опитни майстори, които ще идентифицират нарушенията и ще намерят най -доброто решение. За да се премахне конденза на покрив от метал или велпапе, се следва следният алгоритъм:

Диагностика. За да се определят слабите места на покрива, е необходимо да се диагностицира. Този метод ви позволява ясно да видите къде излиза топлината.

Монтаж на допълнителна топлоизолация. Най -очевидното решение за борба с конденза е да се изолират покривните греди, като по този начин се елиминира проблемът с температурните разлики между повърхността на покривния материал и температурата на околната среда.

Забележка! Много по-лесно и по-евтино е веднага да направите покрив в съответствие с технологията и да използвате висококачествени материали, отколкото да ремонтирате цялата конструкция по-късно. За да направите това, е необходимо да отворите наклона на покрива, да смените топлоизолацията, да прекъснете пароизолацията и хидроизолацията, поради което разходите се увеличават няколко пъти.