Рафтовата система е „скелетът“ на скатния покрив, така наречената носеща част на покрива. Рафтовата част осигурява здравина и стабилност, а оттам и надеждност и издръжливост във функционирането на покрива на всяка конструкция, тъй като поема максимално всички временни и постоянни натоварвания.

Рафтовата конструкция директно зависи от формата на покрива. Всъщност, той определя геометрията на горната част на конструкцията, което ви позволява да превърнете покрива на сградата във възхитително архитектурно решение – гордостта на всеки собственик на жилище.

Как да изберем дървен материал за рафтовата система?

Когато избирате материал за изграждането на греди, трябва да обърнете голямо внимание на факта, че има възможно най -малко пукнатини и възли върху дървото. Не е лошо, ако дървеният материал е обработен с огнеупорни съединения.

На какъв етап трябва да се обработва дървото за гредите?

Дървото за рафтова система се обработва преди етапа на сглобяване на конструкцията. В противен случай преработващите агенти няма да могат да проникнат напълно в труднодостъпните фуги, което заплашва от евентуално увреждане на дървесината на тези места.

Изчисляване на рафтовата система

Правилното проектиране играе важна роля. Следователно, като допълнение към проектните решения, първоначалните данни в развитието на конструктивната структура на гредите трябва да бъдат информация за използваните покривни материали, както и условията на регионалната метеорологична обстановка – преобладаващата скорост на вятъра и количеството на валежите (особено през зимата) – трябва да се има предвид. Освен това не трябва да се пренебрегва вероятността от допълнителни „специални“ натоварвания, за защита от които е необходимо да се осигури достатъчен запас на безопасност в конструкцията.

Покривните работи в областта на монтажа на гредите директно зависят от структурата на покрива и директно от материала, който се използва за елементите на гредите, тъй като технологията и процедурата за изпълнение на работата се различават.

Най -популярният материал за рафтовата конструкция във вилното строителство е дърво, по -рядко се използват метални изделия. Размерът на дървения материал за основните елементи на гредите се избират в зависимост от вида на покривния материал, стъпката на гредите, наклона на покрива, дебелината на топлоизолацията и други условия. Например, при монтаж на керамични плочки ще бъде оптимално да се използват греди със сечение 70×180 мм със стъпка 600-700 мм, но ще бъде проблематично да се изолира такъв покрив със слой топлоизолационен материал от 200 мм .

В сложния процес на издигане на покрив е трудно да се направи разлика между лесни и трудни етапи на работа. Някъде се нуждаете от опит и знания, някъде се нуждаете от точно изчисление.

Рафтовата система е точно зоната, където се появяват почти всички горепосочени проблеми. Специалистът трябва да прояви математически знания, практична сръчност и забележителна сила. Не само експлоатационните функции на покрива, но и безопасността на жителите зависят от здравината на конструкцията. Следователно привличането на квалифицирани майстори на покриви при изграждането на рамката в този случай не е просто съвет, а настоятелна препоръка!

Ние от фирма Силвър Строй предлагаме направата на нова дървена конструкция, независимо от това колко скатов и каква форма на покрива желаят нашите клиенти.