Стъклените прозорци могат да направят чудеса за една стая. С естествената светлина, която те осигуряват, озаряват повече от една стая. Може да разведрят настроението Ви. Правилната капандура може да добави височина към една стая. Най-малкото, може да направи стаята да изглежда по-голяма. Отвън покривните прозорци могат са добре дошъл архитектурен елемент, добавящ към вашите домове допълнителна привлекателност.

Ако обмисляте да добавите такъв, трябва да вземете предвид и негативите.

Енергийна неефективност

Въпреки че капандурите осигуряват светлина и малко топлина през деня, свеждайки до минимум необходимостта от използване на повече електричество, загубата на топлина от тях далеч надхвърля всяка печалба през зимата.

През топлите месеци слънцето, което навлиза през тях, ще достави значително количество топлина. Без климатик , в дома ви ще е по-топло. С него разходите за охлаждане  ще се увеличат.

Всяко добавяне на капандура означава премахване на част от изолацията. Ние сме в зона 4 за изисквания за изолация на сгради, което означава, че R-стойността на изолацията за тавани трябва да бъде между R38 и R60. Най-ефективните капандури се предлагат с около R-стойност 9,8 (към тази публикация).

Дори с най-ефективния покривен прозорец, мястото му на покрива играе важна роля в уравнението на ефективността.

 

Наклонът или ъгълът на покривния прозорец влияе върху печалбата от слънчева топлина. Като общо правило за оптимизиране на слънчевата печалба през зимата и свеждане до минимум на слънчевата печалба през лятото, искате да постигнете наклон, равен на вашата географска ширина плюс 5 до 15 градуса.

 

Намираме се на географска ширина от 47 градуса. Наклонът на покрива, където ще се монтира покривният прозорец, трябва да бъде между 52 и 62 градуса.

Проникване на вода

Има дупка в покрива ми! Независимо от вида на монтираното покривно покритие, в покрива ви ще бъде направена дупка. Освен ако не е направено професионално (а понякога дори когато е направено професионално), течовете са постоянен риск. Самият покривен прозорец може да протече или уплътнението между него и покрива да се провали. Редовните инспекции и поддръжка са изключително важни – повече от обикновено – когато се монтират капандурите. Най-добрата препоръка за ограничаване на риска от течове е ограничено покривно покритие.

Проблемите с влагата не свършват с течовете. Кондензът е сериозен потенциален проблем. Конденз се образува, когато топлият въздух се срещне с хладни повърхности. Колкото по-голяма е повърхността на покривните прозорци в покрива, толкова по-голям е потенциалът за кондензация. Тогава второстепенна грижа става увеличената топлинна загуба през прозорците през зимата. Това може да доведе до образуване на ледени локви.

Това трябва да бъде решено чрез преоценка на вашите текущи нива на изолация и вентилация. Тъй като самите капандури все още ще позволяват на топлината да излиза, може да се наложи да се обърнем към начина, по който да ги изолираме през по-студените месеци.

Въпреки всички естетически и психологически ползи от добавянето на покривни прозорци, те идват с някои истински главоболия. Без съмнение, ако ще ги инсталирате, наемете специалист. Стъклените прозорци не са един от проектите „направи си сам“.