Значението при спазване технологията за изолация

roof-repairs-old-roof-replacement-with-new-shingle

Има определени стандарти за изолация, които трябва да се спазват. Основното е устройството на покривния пай. Какво означава? Правилната покривна торта включва няколко слоя.

Тъй като покривът е постоянно изложен на външни влияния, особено на валежи, изолацията трябва да бъде защитена. Точно това правят хидро- и пароизолациите. Тези слоеве служат като бариера за проникване на влага и води. В крайна сметка това се отразява негативно на покривната конструкция и на самия изолационен материал.

Ясно е, че има продукти, които са напълно хигроскопични и не реагират на вода по никакъв начин. Но все пак те са и по-добре защитени. И благодарение на вентилационната междина, натрупаната пара или кондензат изсъхват бързо.

Ако покривът е изолиран отвътре, тогава първо се прави слой хидроизолация отвън, контра решетка, щайга и покривен материал. След това започва полагането на изолацията и нейното покритие с пароизолация.

Във втория случай всичко започва с обшивка на гредите отвътре с пароизолация, след това слой изолация, хидроизолация, щайга и покритие. По принцип работата е лесна. Нека да започнем нашите инструкции за изолация с най-популярния материал – минералната вата.

Изолираме покрива отвътре с минерална вата

Минералната вата се предлага на ролки или рогозки. Можете да използвате единия или другия тип. Подложките са малко по-твърди, така че са по-лесни за работа. Трябва да закупите материала предварително, да извършите някои изчисления и да започнете работа.

Изолационният слой трябва да се побере в пространството между краката, би било добре стъпката на закрепване на рафтовите крака да съответства на ширината на материала и да го поставите плътно.

Препоръчително е нарязаната минерална вата да не е с 1-2 см по-голяма от ширината на стъпката на гредите. Това се прави, така че материалът да седи плътно и да не се образуват студени мостове. Така плочите няма да изпускат въздух. Остава да запълните цялото покривно пространство с минерална вата.

Важно е минералната вата да са на едно ниво с гредите. Когато всичко е готово, остава да покриете пространството с пароизолация. За това е подходящ пароизолационен филм, положен с припокриване от 10 см. Той се фиксира към гредите с дъски или с телбод. Фугите са запечатани с лента. Ето как можете да изолирате покрива на къщата отвътре с минерална вата.

Забележка! Минералната вата е неустойчива на влага и при контакт с нея губи свойствата си. Следователно слоевете хидро и пароизолация са просто необходими.