За да монтирате билото безпроблемно, процедурата по монтаж трябва да започне още преди полагането на покрива.

За да работите, ще ви трябват инструменти и материали:

  • Преди да започнете работа, е необходимо да се измери общата дължина на покрива, върху който се планира да се монтира билото;
  • Крайни капачки и уплътнение;
  • Ножици за метал;
  • Самонарезни винтове;
  • Пила за метал;
  • Покривен уплътнител.

Без изключение майсторите на покриви не препоръчват използването на ъглов нож за рязане на велпапе, същото важи и за облицовката на билото.

Разбира се, преди да монтирате покривния хребет, линията на рязане трябва да бъде прекарана с пила, дори ако материалът е срязан с ножици за метал.

Ако се монтира с неравности, тогава ръбът на метала става остър като острие, ще отлепи защитното полимерно покритие и цинка. В резултат на това на мястото на припокриване с течение на времето се образува дупка поради корозия.

Подготовка за работа

Възможно е да се монтира обшивката на билото само ако горната част на гредите и летвата е подсилена с подгъната. Успоредно на билото, две допълнителни дъски са пришити от всяка страна към съществуващата покривна обшивка.

Това ще позволи да монтирате дъската и да я издърпате здраво към дървената основа.

Как разумно да се монтира хребет върху велпапе

След като велпапето е положено, е необходимо да се провери разстоянието между горните ръбове на съседните противоположни листове. Оптималният размер е 45-60 мм.

Монтажът започва от ветровитата страна на покрива. Идеалният случай би бил ситуация, при която вятърът не е придружен с дъжд, но такова добро разположение на гредата на билото на покрива е много рядко, така че линията на припокриване трябва да бъде добре уплътнена.

За най-успешни в това отношение се считат полукръгли хребетни елементи, в краищата на профила им има специална издатина, която блокира водата да тече под ръба.

На първо място, уплътнител се поставя по линията, по която се планира да се монтира шината. Материалът се фиксира върху повърхността на велпапето, като се ръководи от размерите на облицовката.

Съвети и трикове

Само по себе си покривът от профилирани листове, поставен от професионалист, изглежда доста добре и привлекателен. Много лесно е да го развалите, например, като спестите пари и огънете профилни листове от остатъците и монтирате билото от първия материал, който ви попадне под ръка.

Заключение

Ако монтажът на покривния хребет от велпапе се извършва съгласно препоръките и съветите на производителя, тогава няма да има проблеми с течове или вентилацията на покрива.